Iszapömlés – Regenerálják a vörösiszappal elöntött földek egy részét

Természetes, nagy hatékonyságú talajkondicionáló szerrel, dudarittal semlegesítik Devecserben, Somlóvásárhelyen és Tüskeváron a tavaly október elején vörösiszappal elöntött területek egy részét; a szerből 500 tonnányit szállított ki a településekre a balatonfűzfői Organit Termelő és Kereskedelmi Kft.- mondta a cég szaktanácsadó növényorvosa az MTI-nek.

A Veszprém megyei Dudaron bányászott, különösen magas huminsav tartalmú szerrel elsősorban szántóföldeken, valamint mintegy 5-10 hektárnyi gyepterületen semlegesítik a vörösiszap lúgos kémhatását. A szert kiszórják, majd a földbe tárcsázzák, s a dudarit nagyon rövid idő alatt kifejti kedvező hatását, s kondicionálja a talajt – tette hozzá Sepsi Eszter. A szert ősszel egy kisebb területen már jó eredménnyel próbálták ki, s a szakemberek biztosak abban, hogy nagyobb területen alkalmazva is hatékony lesz. A dudarit a növényi biomassza bomlásának a terméke, a tőzeg és a lignit fázis közötti időszakban keletkezik különleges geológiai körülmények között. Értékét magas, 70 százalék körüli huminsav tartalma adja. Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. cégcsoporthoz tartozó Organit Kft. terméke a biogazdálkodásban is eredményesen hasznosítható, valamint igen keresett exportcikk. Elismertségére jellemző, hogy az Organit éves, mintegy 300 millió forintos árbevételének mintegy fele exportból származik – mondta el korábban Csicsor János vegyészmérnök, a vállalkozás ügyvezetője az MTI-nek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.