Iszapömlés – Kiugróan magas a porterhelés Devecserben

Devecserben az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettséget mértek a víztoronynál elhelyezett automata mérőrendszer adatai szerint, a szakemberek védőmaszk viselését javasolják.

A város honlapján hétfőn közzétett rendkívüli figyelmeztetés szerint kiugróan magas a szálló por koncentrációja Devecserben a víztoronynál; február 25-én és 26-án légköbméterenként 99, illetve 101 mikrogrammos értékeket mértek. A porszennyezettség a polgármesteri hivatalnál lévő másik mérőállomáson is az egészségügyi határérték másfélszerese volt, ezért a szakemberek védőmaszk viselését javasolják a lakosságnak. Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatása szerint Devecserben a vöröskeresztnél és a polgármesteri hivatalban is ingyenesen osztanak porvédő maszkot a lakosságnak. Kanizsai Judit, az Egészségügyi Vezetési Pont készenléti szolgálatának vezetője a közleményben azt írta, hogy a mért magas értékeket “helyi hatások” okozzák, de az ország több nagyvárosában – így Pécsett, Miskolcon, és Dorogon is – az egészségügyi határérték kétszerese a levegő szennyezettsége. A tavaly októberi vörösiszapömlés sújtotta Kolontáron is a tájékoztatási küszöbérték felett alakult a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban, a polgármesteri hivatalnál légköbméterenként 92,5 és 87,3 mikrogrammos értéket mértek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.