Iszapömlés – Elkészült a kolontári tanösvény

Lezárult a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény létrehozásának első üteme Kolontáron, az emlékpark és az ahhoz kapcsolódó sétányok kialakítása 55 millió forintba került – közölte a település polgármestere szerdán az MTI-vel.

Tili Károly (független) tájékoztatása szerint a kéthektáros területen elhelyezkedő tanösvény megépítésének költségeit a Magyar Kármentő Alap forrásaiból finanszírozta az önkormányzat. Elmondta, hogy a projekt első ütemében a 70 négyzetméteres fogadóépület külső-belső felújítását végezték el, kialakították az emlékparkot a sétányokkal, továbbá automata öntözőrendszert építettek ki. A Kossuth utcában lévő fogadóépületben – amely az utcában az utolsó olyan ház volt, amelyet még elöntött a vörösiszap – múzeumot és interaktív bemutatótermet szeretnének kialakítani. A tervek szerint ehhez a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen pályáznának uniós forrásokra, számításaik szerint a teljes projekthez még 100 millió forint kellene. Ebből finanszíroznák a többi között a park megvilágítását, az információs táblák kihelyezését, és a bemutatóterem, illetve a fogadóépület berendezését is. 

A kolontári tanösvény befejezéséhez augusztus 31-ig benyújtják a pályázatot, a létesítmény második üteme a kedvező elbírálás esetén a jövő év közepére készülhetne el – mondta Tili Károly. Az összesen tíz helyszínből álló környezetvédelmi tanösvény része az a mementónak meghagyott épület is, amelyen még mindig jól látható, milyen magasságban hömpölygött a vörösiszap a településen át. A  Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.