Összesen kilencvenöt ház épülhet a devecseri lakóparkban, s a tavaly októberi iszapömlés következtében megsérült 275 ingatlanból 262 házat bontanak majd le a településen - közölte Toldi Tamás (Fidesz) polgármester kedden az MTI-vel.

Iszapömlés – Devecserben 95 új ház épül, 262 ingatlant lebontanak

Összesen kilencvenöt ház épülhet a devecseri lakóparkban, s a tavaly októberi iszapömlés következtében megsérült 275 ingatlanból 262 házat bontanak majd le a településen – közölte Toldi Tamás (Fidesz) polgármester kedden az MTI-vel.

Devecser polgármestere elmondta, hogy az ingatlanok lebontása várhatóan márciusban kezdődik meg, s arra pontos ütemtervet dolgoztak ki. Közlése szerint nehezíti a munkálatokat, hogy sok család – amelynek az új lakóparkban háza épül – visszaköltözött a kitakarított épületekbe, az ő ingóságaik elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével. További problémát jelent, hogy ezek a családok nem akarnak az új házuk átadásáig albérletbe költözni. Toldi Tamás hozzátette: a városrész belső utcáit is el kell bontani, a házaknak még a betonalapját is kiemelik, annak helyét földdel töltik vissza. A bontási területen zöldövezetet terveznek kialakítani és a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján felavatják az ott épülő emlékparkot. Kitért arra, hogy a lakóparkban kialakított 102 parcellán 95 új ház épülhet, bár a jogi munkacsoport még nem zárta le az egyeztetést a károsultakkal.
Korábbi tájékoztatás szerint Kolontáron 20 ház épül, így a lakóparkot kivitelező Veszprémber Zrt. összesen 115 házat épít a katasztrófa sújtotta térségben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) keddi közleménye szerint újabb tizenhét lakóépület építési engedélyét adta ki hétfőn Veszprém főjegyzője, ezzel Devecserben 59 házra van már engedély.
Az OKF közölte azt is, hogy a devecseri lakóparkban folytatódott az utak, a közművek kiépítése, elkészült 2 épület alapja, további 4 alapot kiástak, befejezték 9 lábazat zsalukövezését. Kolontáron falaztak és ácsmunkálatokat végeztek, a mintaházban kiépítették a fűtést és a vízrendszert. A lerakókba Devecser és Kolontár külterületéről, valamint a Marcal folyóból 5802 köbméternyi szennyezett anyagot szállítottak, a szállításra kijelölt utakat folyamatosan takarítják. Az újjáépítésen hétfőn 305 szakember dolgozott 311 munkagéppel – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.