Iszapömlés – Bakondi: köszönet a katasztrófavédelemnek a példaértékű helytállásért

A vörösiszap-katasztrófában tanúsított példaértékű helytállásért mondott köszönetet a heti váltásban szolgálatot teljesítő katasztrófavédőknek Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos Devecserben, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központban újév alkalmából tartott ünnepségen, pénteken.

A kormánybiztos kiemelte, az elmúlt három hónapban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba. Hangsúlyozta, hogy az október elején bekövetkezett, a világ figyelmét is felkeltő ipari katasztrófa az állami és az önkormányzati intézkedések összehangolásának mintáját is megmutatta.
A polgári védelmi erők példát mutattak bátorságból és emberi helytállásból – fogalmazott Bakondi György.
Az ajkai térség településeinek biztonságát garantálták, a legfontosabb feladat most az újjáépítés, illetve a kistérség jövőjének kialakítása – mondta a kormánybiztos.
Bakondi György szavai szerint percnyi pontossággal követik az eseményeket, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. helyzetének stabilizálásáért folyamatos intézkedéseket tesznek. Példaként említette a gyár száraz technológiára történő átállítását.

A kormánybiztos az MTI-nek elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk elhárítására eddig több mint 5,5 milliárd forintot költött az állam. Az újjáépítés mellett fő feladatként a külterületek mentesítését emelte ki, a Torna-patakot és a Marcalt ugyanis magas vízállás esetén a medreik partjain felhalmozódott vörösiszap visszamosódása veszélyezteti. Bakondi György kitért arra is, hogy a jogi munkacsoport húsz családdal kötött adásvételi szerződést használt lakások vásárlására, s a károsultakkal januárban lezárhatják a kártalanításról szóló tárgyalásokat.
Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetet mondott a három érintett település – Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely – polgármesterének, mert a lakosságot naponta rendületlenül tájékoztatták és hozzájárultak a térség sorsának rendezéséhez. Megköszönte a tűzoltóknak, rendőröknek, a katasztrófavédelemnek és a mentőknek a gyors reagálást.

A képviselő szavai szerint a parlament által az új devecseri központú kistérség kialakításáról elfogadott törvénnyel és az újjáépítéssel Devecser és a katasztrófa sújtotta települések egy évtizedet fejlődhetnek.
A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa  következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.