Iszapömlés – A spanyol Vöröskereszt 25 milliós adománya

Huszonötmillió forint értékben katasztrófavédelmi felszereléseket küldött a spanyol Vöröskereszt magyar testvérszervezetének; a 25 raklapnyi adományt kedden adták át Veszprémben, a segélyszervezet megyei szervezetének központi katasztrófaraktárában.

A katasztrófavédelmi ruházatot – 30 ezer légzésvédő maszkot, 5 ezer pár latexkesztyűt és 250 személyi védelmet szettet – a vörösiszap-szennyezés területén dolgozó személyzet és az önkéntesek között osztja szét a segélyszervezet – mondta el az MTI-nek Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei elnöke.
Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Vöröskereszt Devecserben kedden átvette azt az öt raktárat, ahol az adományok eddig gyűltek. A 2500 négyzetméteres raktárakból a segélyszervezet önkéntesei hetente kétszer osztanak élelmiszert, ruházati cikkeket a városban működő két elosztóhelyen. Dobos Ágnes elmondta, hogy bútor- és műszakicikk-raktárat is terveznek nyitni.
A katasztrófa sújtotta területekről érkező gyerekeket üdültet két alapítvány is a héten, emellett pénz- és tárgyi adományokkal is támogatják a károsultakat.
Informatikai eszközparkot, számítógépeket, navigációs eszközöket és szoftvereket adományoz hatmillió forint értékben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) a Siemens Zrt. Ezekből a berendezésekből áll föl az a vezetési pontnak nevezett irányítóközpont, amelyből a katasztrófa sújtotta Devecseren és Kolontáron a hatóság a mentési, a kárelhárítási és a további megelőzési munkálatokat irányítja.

Egyhetes budapesti üdülést szervez a katasztrófa sújtotta családok gyerekeinek november 2. és 6. között a Jövőbarát Alapítvány. A résztvevőket táncbemutató, mozi, tűzzsonglőr-bemutató, színházlátogatás, sportprogramok, kisvasútutazás és lézerjátszóház is szórakoztatja. Valamennyi program és szállás társadalmi felajánlás és a szervezők munkájaként jöhet létre.
Az összegyűlt adományokból az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány a katasztrófa által érintett 3 településről 40 gyereket és kísérőit látja vendégül Nyíregyházán szerdától péntekig. A vendégeket a Sóstó Park Hotelben szállásolják el, a programok között élményfürdő, kalandpark, kutyásbemutató és a Nyíregyházi Tűzoltóság látogatása is szerepel.
A Tesco vásárlói 200 forint névértékű adománygyűjtő kuponok megvásárlásával október 13. és november 1. között közel 19 millió forintot gyűjtöttek össze a károsultak javára. Az adományokból befolyt összeg elosztását a Magyar Vöröskereszt végzi.

A DM Drogerie Markt 18 raklapnyi, közel 5 millió forint értékű adományt juttatott kedden az iszapkárosultak számára. Egyeztetve Devecser és Kolontár önkormányzatával, főként tisztítószer, fertőtlenítőszer, gumikesztyű, papíráru és nagyobb mennyiségben pelenka került a csomagba.
A délvidéki Magyar Remény Mozgalom (MRM) arra kéri tagtársait és a összes délvidéki magyart, hogy – lehetőségeikhez mérten – csatlakozzanak a vörösiszap-katasztrófa áldozatait segítő mobiltelefonos segélyakcióhoz. A 064-es, 063-as, 066-os, 062-es vagy 065-os telefonos előfizetők a 3392-es, a 060-as és 061-es előfizetők pedig a 3992-es számra küldjék az ISZAP szót, így 100 dinárral támogathatják a károsultakat. Az SMS-üzenet az adakozóknak 128 dinárjukba kerül. Az akció december 31-én zárul.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.