Ismét több nejlonzacskó fogy Nagy-Britanniában

Bár az elmúlt években nagy reménykedéssel figyelték a környezetvédők, hogy a zöld kampányok hatására, a vásárlásoknál addig tömegesen használt nejlonzacskók mennyisége visszaszorult, most azonban az aktivisták újra kongatják a vészharangokat.

2006 és 2009 között 40 százalékkal csökkent a nejlonzacskók mennyisége Nagy Britanniában. 2010-ben azonban úgy tűnik ez a kedvező arány megfordult és a hosszantartó erős zacskókat és vászon szatyrokat ismét felváltották a nejlonok. 2006-ban a brit kormány erőteljes kampányba kezdett a nejlonzacskók használatának visszaszorításáért. Addig évente körülbelül 11 milliárd zacskót használtak fel, amelyeknek a nagy része a szeméttelepekre, vagy sajnálatosan egyenesen a folyókba, tengerekbe került. 2009-re azonban a felhasznált zacskók számát sikerült 40 százalékkal visszafogni és kevesebb, mint 6 és fél milliárd került a fogyasztókhoz. Tavaly azonban ismét nőni kezdett a zacskófogyasztás és 6.8 milliárd szatyrot osztottak ki a pénztáraknál. Ez 5 százalékos emelkedést mutat 2009-hez képest – egy kormányzati jelentés szerint. Lord Hernley szakminiszter máris jelezte, hogy az áruházaknak kötelességük ezt a számot visszaszorítani, de ha ez nem sikerül nekik, akkor az állam újabb lehetőségeket keres, hogy visszaszoruljon a felhasználásuk. 

 

A British Retail Consortium egyenesen azt ajánlja, hogy a heti nagy bevásárlások helyett, a családok inkább több kisebb vásárlást ejtsenek meg és hátha így kevesebb zacskót használnak fel, vagy magukkal viszik környezetvédő szatyraikat. A Consortium szakemberei szerint most is látszik, hogy az emberek próbálják újrahasznosítani a zacskóikat és ebben tovább kell őket ösztönözni. Sőt szerintük elfogadhatatlan, hogy büntessék a sok zacskót árusító áruházakat és más eladókat. Mindezek ellenére például Wales-ben októbertől 5 pennyt kell fizetniük zacskónként a vásárlóknak, de hasonlókról tárgyalnak például Észak-Írországban is.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.