A helyiek petíciója és tüntetései után elállt tervezett akkumulátorgyárának felépítésétől egy sanghaji cég - az elmúlt időszakban ez már a sokadik olyan környezeti vita Kínában, amely a lakosság akaratának kikényszerítésével ér véget.

Ismét nyert a lakosság egy környezeti vitában Kínában

A helyiek petíciója és tüntetései után elállt tervezett akkumulátorgyárának felépítésétől egy sanghaji cég – az elmúlt időszakban ez már a sokadik olyan környezeti vita Kínában, amely a lakosság akaratának kikényszerítésével ér véget.

A sanghaji eset április óta húzódott, akkor derült ki ugyanis, hogy a város Szungcsiang kerületében az ország egyik legnagyobb akkumulátorgyárát készülnek felépíteni. A gyár felépítése társadalmi ellenkezést váltott ki, mivel komoly környezetterhelést jelenthet. Alig egy héttel a tervek bejelentése után az érintett Szungcsiang kerület lakosai közül több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amely a tervek visszavonására szólítja fel a város vezetőségét, majd miután ez nem bizonyult elég hatásosnak, háromszor tüntettek is az építkezés ellen. A negyedik megmozdulást a következő hétvégére tervezték. A gyárat felépíteni szándékozó cég, a sanghaji Guoxuan tagadta, hogy a létesítmény bármiféle környezeti ártalmat okozna a térségben, és erről szakértői jelentést is felmutatott, de a lakosság nyomására végül szerdán mégis elállt eredeti tervétől. A Guoxuan úgy fogalmazott, hogy a kerületből is kivonul, eladja ingatlanait.

Nem Sanghaj az egyetlen kínai nagyváros, ahol az utóbbi hetekben környezeti aggályok miatt kezdődött tüntetés. Május elején a délnyugat-kínai Kunmingban és a vele határos Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban is vegyipari gyárak felépítése ellen lépett fel a lakosság, az utóbbi félévben már legalább fél tucatra emelve a hasonló esetek számát. Míg korábban a környezeti kérdések nem jelentették szerves részét a társadalmi párbeszédnek, az utóbbi hónapokban legalább fél tucat nagyszabású tüntetésre került sor. Ez arra a trendre is rámutat, hogy a mindent háttérbe szorító gazdasági növekedés kora lejárt, az erre hivatkozást egyre kevésbé tolerálják az emberek.

A környezeti aggályok miatti tüntetések száma 1996 és 2011 között évente átlagosan mintegy 29 százalékkal nőtt, 2010 és 2011 között 120 százalékos volt az emelkedés – mutatott rá Jang Csao-fej, a környezettudományok kínai társaságának elnökhelyettese nemrég Sanghajban. A tizenegyedik ötéves terv ideje alatt (2006-2010) a hivatalos szervek több mint 300 ezer panaszt kaptak. A környezetvédelmi minisztérium az utóbbi hét évben több mint 920 esettel foglalkozott, amelyek közül több mint 70 demonstrációt vagy lakossági elégedetlenséget súlyosnak minősített.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.