Ismét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában

Növekedett az erdőirtás mértéke 2012 augusztusa és 2013 júliusa között a brazíliai Amazóniában, 29 százalékkal több erdőt vágtak ki, mint az előző évben.

A brazil kormány közlése szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy hatezer négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az adott időszakban, a legnagyobb mértékben Para és Mato Grosso államokban, ahol a leggyorsabb ütemű a mezőgazdaság terjedése Brazíliában. Mindkét államban ezer-ezer négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el.

Már a múlt évben is az amazonai esőerdőirtás – 28 százalékos – növekedéséről számoltak be a brazil hatóságok. Előzőleg – 2010-2011-ben – viszont rekordalacsony méretű, 4656 négyzetkilométernyit semmisítettek meg azt követően, hogy brazil kormány az amazonasi esőerdők irtásának csökkentését tette az általános felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb céljává, és 2009-ben vállalta, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az erdőirtást.

Amazóniában 2003-2004-ben volt a legnagyobb az erdőirtás mértéke, ekkor az elpusztított erdők területe elérte a 27 700 négyzetkilométert.

A hatóságok szerint az amazóniai erdőirtás fő okai a mezőgazdaság terjedése, az illegális fa- és ásványkitermelés, az infrastrukturális programok – útépítés, vízierőművek építése – az Amazonas térségében.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.