Ismét munkához láttak a japán bálnavadászok

Szokatlan késéssel és lényegesen kisebb flottával indultak útnak az Antarktisz felé a japán bálnavadászok hajói. A vadászszezon késedelmének hátterében valószínűleg az áll, hogy nincs nagy igény a bálnahús iránt – közölte a Greenpeace csütörtökön.

A flotta általában novemberben indul útnak és áprilisban érkezik vissza a vadászatról. Thilo Mack, a Greenpeace tengerbiológusa szerint a bálnavadászok már torkig lehetnek a tengerrel, hiszen egyre rosszabb körülmények között dolgoznak kevesebb pénzért, és most erőteljesen lecsökkent a vadászszezon ideje is. Emellett jelenleg csaknem hatezer tonnányi bálnahús van raktáron a japán hűtőházakban.
Japán az érvényben lévő bálnavadászati moratórium azon kitételét használja ki, amely megengedi a tudományos célú vadászatot. Ezt az indokot azonban a bálnák védelmét szorgalmazó országok csupán ürügynek tekintik.
Egy japán kimutatás szerint a kereskedelmi bálnavadászat betiltásának köszönhetően bizonyos bálnafajok, például a csukabálna populációja jelentősen megnövekedett. A Greenpeace szerint a japánok hetven százaléka ellenzi a nemzetközi vizekben folyó bálnavadászatot.
A bálnavadászflottával egy időben a harcias Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet is útnak indult hajóján a déli-sarkköri bálnavédelmi területek felé, hogy megakadályozza a bálnák levadászását.
A közelmúltban erőszakos összetűzésekre is sort került a két csoport között.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.