iPhone-osokból alakít zenekart egy amerikai egyetem

A Michigani Egyetem diákjai az iPhone-okra terveznek és írnak olyan szoftvereket, amelyekkel hangszerekké alakítják okostelefonjaikat. A zenekar később nyilvános “koncertet” is ad.

A kurzus oktatója, Georg Essl számítógépes szakember és zenész, aki korábban is mobiltelefonok és hangszerek fejlesztésével foglalkozott.
Essl és munkatársai néhány évvel ezelőtt elsőként használták a mikrofonokat szélérzékelőkként, ez a fejlesztés pedig lehetővé tette az olyan virtuális hangszerek létrehozását, mint a tavaly bemutatott iPhone-okarina.
“A mobiltelefon nagyszerű alapot jelent az új zenei lehetőségek kipróbálására” – mondta az oktató, hozzátéve, hogy a telefonokkal nem kötődnek a hagyományos hangszerek fizikai tulajdonságaihoz, és így érdekes, szokatlan dolgokat hozhatnak létre.

Az érintőképernyővel, GPS-navigációval, iránytűvel, gyorsulásérzékelővel és vezeték nélküli kommunikációs kapcsolattal rendelkező iPhone könnyen átalakítható. A készülék rázásával, a kijelző megérintésével, vagy a mikrofonba fújt levegő erősségével különböző hangok szólaltathatók meg – magyarázta Essl.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.