Interneten követhetik áramfogyasztásukat az EDF DÉMÁSZ kiválasztott ügyfelei

Az interneten követhetik áramfogyasztásukat az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kiválasztott ügyfelei, a részletes adatok segítséget nyújtanak a villamosenergia-felhasználás csökkentéséhez – tájékoztatta az áramszolgáltató hétfőn az MTI-t.

Az EDF DÉMÁSZ közleménye szerint az Alföldön közel kétezer háztartás áramfogyasztását „okos mérőórák” regisztrálják az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. tesztprogramjában. Április eleje óta a tesztben résztvevő ügyfelek az okosmérők segítségével nyomon követhetik villamosenergia-fogyasztásukat, és ennek segítségével akár csökkenteni is tudják a háztartásban felhasznált energia mennyiségét. A várhatóan 2013 végéig tartó országos projekthez minden magyarországi villamosenergia-szolgáltató csatlakozott. A program célja kideríteni azt, hogy az ügyfelek változtatnak-e energiafelhasználási szokásaikon, ha lehetőségük van nagyon pontosan nyomon követni áramfogyasztásukat. A tesztprogram internetes felületén nyílik erre lehetőség: a kiválasztott ügyfelek a regisztrációt követően negyedórás bontásban nyomon követhetik fogyasztásukat.

A honlapon a fogyasztás nagyon részletesen elemezhető: az ügyfelek azonosítani tudják háztartásuk csúcsfogyasztási időszakait, valamint az értékek változását a mosógép vagy az öntözőrendszer bekapcsolásával. Megvizsgálhatják, hogy mennyit jelent az energiafogyasztás szempontjából, ha áramtalanítják a nem használt, de készenléti módban lévő elektromos berendezéseket. Emellett összehasonlítható a téli és a nyári fogyasztás, illetve ezek költségei is.
Az okos mérés tesztprogram ügyfelei automatikusan – diktálás vagy leolvasás nélkül – naprakész számlát kapnak, így valós fogyasztásuknak megfelelően fizetik az elfogyasztott villamos energia árát – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.