Interaktív forgalomfigyelő indult okostelefonokra

Internetkapcsolattal rendelkező okostelefonokra forgalomfigyelő rendszer indult Magyarországon.

A közlekedési dugók kikerülésére, illetve a gyorsabb útvonalak kiválasztására a felhasználói közösség által automatikusan feltöltött GPS-koordináták és az ezekből számolt menetidő alapján van lehetőség.
A magyar fejlesztésű Jitti (Just In Time Traffic Information) egyelőre iPhone-ra és a Windows Mobile operációs rendszert használó készülékekre érhető el, a felhasználók visszajelzései alapján azonban várható a Jitti Android, Symbian és Blackberry rendszerű telefonokra optimalizált változata is.
A Jitti előnye, hogy az aktuális forgalmi helyzet mindössze 2-3 perces késéssel jeleníthető meg, a későbbi fejlesztésekkel pedig lehetőség lesz a balesetek és a traffipaxok jelölésére is.

Hivatalos eladási adatok szerint Magyarországon mintegy százezren használnak iPhone-t, és ugyanennyien használják a Windows Mobile kompatibilis készülékeket. A Jitti fejlesztői a rendszer ingyenességét úgy kívánják fenntartani, hogy esetleg néhány emelt szintű szolgáltatást próbálnak fizetőssé tenni. A későbbi igények alapján azonban az is elképzelhető, hogy a szoftver üzemeltetési költségeit a felhasználó helyzetéhez igazított hirdetésekkel (LBA) finanszírozzák.

A forgalomfigyelő rendszer az autóval közlekedő Jitti-használók internetes adatcseréjére épül. Az ingyen letölthető szoftver a telefonok műholdas helymeghatározó rendszerét (GPS) használva küldi az internetre a jármű pontos helyzetét, amelynek alapján kiszámolható, hogy a városban merre, milyen sebességgel lehet haladni.
A fejlesztők tapasztalatai szerint Budapest fontosabb útvonalainak lefedéséhez már 500 felhasználó is elegendő, a közösséghez azonban egy hét alatt már több mint ezren csatlakoztak.

Nagy Bálint az alkalmazást fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a rendszer optimális működéséhez olyan adatforgalmi előfizetés szükséges, amellyel lehetőség van a percenként 3 kilobájtos adatforgalomra. Ez egy átlagos felhasználónak havonta legfeljebb 100 megabájtnyi adatforgalmat jelent.
A Jitti elterjedésével tervezik, hogy a www.jitti.hu oldalra látogatók is megtekinthetik, a város különböző pontjaira merre és milyen tempóban lehet eljutni, illetve a negyedórás bontástól kezdve egészen a heti statisztikákig lehet majd lekérdezni, hogy mikor és melyik utcát érdemes elkerülni.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.