Ingyen zöldít várost a sztárépítész

Nyolcvanhat évesen az emberek nagy része már réges-rég visszavonult. Nem így Frank Gehry, a világ egyik leghíresebb építésze. A hollywoodi filmekből ismert, aszfalttal kibélelt Los Angeles-folyót akarja revitalizálni.

A bilbaói Guggenheim Múzeum vagy a Los Angeles-i Disney Concert Hall tervezője, Frank Gehry, akiről Sydney Pollack készített -időnként vicces- dokumentumfilmet most egy újabb Los Angeles-i projekthez adja nevét és – vélhetően ötleteit is.

Gehry 1947 óta él Los Angeles-ben, ahol most a Sunset Strip megújításán is munkálkodik. Hat éve pedig nevét adta -vagy inkább inkognitós részvételét- a Los Angeles-folyó rehabilitációjához. Na meg persze idejét és tudását.

Ismerhetjük e folyót John Boorman Point Blank című filmjéből, vagy számos akciófilm autós üldözéseiből (lásd a keretes listát). Mintegy 82 kilométer hosszan kanyarog, ebből 50-et Los Angeles-ben.

A folyó fura név is rá, inkább csak megszokásból és történelmi távlatokból nevezhető annak, mivel valójában olyan mint egy mesterséges csatorna: alja és két oldala beton. Csak szórványosan fordulnak elő benne zöld területek. Valójában meglehetősen rideg, sőt ronda: ikonja és védjegye az urbánus valóság élettelenségének. Ipari negyedeken és uniformizált kertvárosokon halad át, ahol minden utca és ház szinte teljesen egyforma. A folyó még azért is furcsa név rá, mert az év nagy részében nincs benne víz. A betont azért építették köréje és a medrére, hogy megakadályozzák az árvíz megismétlődését, ami 80 éve, 1935-ben történt.

Gehry-t 2009-ben szerződtette a folyó rekultivációjának segítésére az L. A. River Revitalization Corporation, mely nonprofit szervezet, írta a The New York Times. A folyó menti területek revitalizációjának egyik eleme, hogy 1,35 milliárd dollárból a hadsereg mérnöki alakulata 17 kilométer hosszt parkosít. Bicikliutakat is kiépítenek majd. (Los Angeles-t a századfordulón még deszkás bicikliutak hálózták be, Eisenhower idejében azonban ezek helyet adtak a kormányzat nagy autópálya projektjeinek.)

A folyó újraélesztése nemcsak esztétikai céllal történik. Kalifornia köztudottan 3-4 éve a meteorológiai mérések történetében legsúlyosabb vízválságát éli át. A városatyák azt szeretnék, ha a folyó újra folyna.

Gehry-t, aki egyébként önkéntesként, fizetés nélkül vesz részt a projektben, azért érte kritika, mert arra kérte a városvezetést, tartsák titokban megbízását. Szeretne nyugodtan dolgozni újságírók és érdekvédő szervezetek telefonálgatásai nélkül. A helyiek azt nehezményezték, hogy Gehry-nek semmi köze a folyóhoz, nem élt a közelében, nem ismeri. (Santa Monicában van háza és ott nőtt fel.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.