Indul az óceáni szemétgyűjtő sorompó

A héten kezdik meg annak az óceáni szemétgyűjtőnek a tesztelését az Északi-tengeren, aminek terve pár éve egy kamaszfiú fejében született meg.

Néhány évvel ezelőtt az akkor 18 éves Boyan Slat a TEDx konferencián ismertette tervezetét Hollandiában. Lebegő falak hálózatát építené, amelyek szépen maguk közé szorítanák a műanyag szemetet. Vagyis a hullámok mozgásának segítségével az óceán tisztítaná meg magát a nem kívánatos plasztikhulladéktól. Ez egy különösen fontos projekt, mivel, ha így folytatjuk, négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal.

A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyag hulladékot. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóval kiviszik a szárazföldre. A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni.

Négy év telt el az interneten nagy feltűnést keltő beszéd óta. Slat megalakította a The Ocean Cleanup nevű céget, és megnyerte az 152 700 dollárral járó Index díjat, amit a világ problémáinak orvoslására új megoldásokat kereső vállalkozóknak ítélnek oda. a tervek szerint 2020-re tudják vízre bocsátani a szemétgyűjtő komplexumot Hawaii és Kalifornia között – írta tavaly a Huffington Post. A maga 1,98 kilométer hosszúságával ez lesz a legnagyobb úszó létesítmény a Föld nyílt vizein. Hogy Slat mit tervezett arra az eshetőségre, ha a trópusi viharok megtépázzák találmányát, azt nem tudni, de remélhetőleg hurrikánbiztos lesz az óceáni tisztítómű.

-

A szerkezet tesztelését a héten kezdik meg az Északi-tengeren. Azt vizsgálják, hogy a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.