India csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását

A nagy környezetszennyező országok közül utolsóként India is nyilvánosságra hozta a globális felmelegedés megfékezését célzó tervét, amely szerint 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 33-35 százalékkal szándékozik csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ENSZ-nek csütörtökön késő este benyújtott indiai előterjesztés kevésbé ambiciózus, mint a kínai vagy a brazil, az Egyesült Államok és Ausztrália ígéreténél ugyanakkor több. A decemberi párizsi ENSZ-klímacsúcs előtt minden országtól azt kérték, hogy maga jelölje ki a környezetszennyezés mérséklésére vonatkozó céljait.

Újdelhi mindenekelőtt a nap-, víz- és szélenergia használatát akarja nagymértékben kiterjeszteni, a környezetvédők azonban azt sajnálják, hogy ezzel párhuzamosan a szénerőművek építését is folytatni akarja.

India a klímavédelmi tárgyalásokon eddig vonakodott attól, hogy rábólintson egy merev felső határra az üvegházhatású gázok kibocsátása terén, mondván, hogy a szegénység legyőzése az elsődleges feladata, amely csak akkor teljesíthető, ha minden rendelkezésre álló energiát felhasznál. Ezenkívül Újdelhi azt is rendszeresen hangoztatta, hogy a fejlett országoknak, köztük az Egyesült Államoknak és Európa államainak történelmileg sokkal nagyobb felelősségük van a klímaváltozás előidézésében.

A több mint 1,2 milliárd lakosú India éves szinten fejenként 1,7 tonna szén-dioxidot bocsát ki, míg a 314 milliós Egyesült Államokban 16,6, a több mint 1,3 milliárd lelkes Kínában pedig 7,4 tonna ez az érték. Kína arra tett ígéretet június végén, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 60-65 százalékkal is csökkenti az egységnyi GDP-re jutó károsanyag-kibocsátást.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.