Íme Stella, a világ első napmeghajtású családi autója

A világ első napmeghajtású autóját alkotta meg a holland diákokból álló Solar Team Eindhoven.

A négyszemélyes, jelentős térfogatú csomagtartóval is ellátott jármű érdekessége nem csupán az, hogy napenergiával működik, hanem olyan új technológiákkal rendelkezik, amelyek sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszik a jelenleg forgalomban lévő autóknál, írja az energiacentrum.com.

A szénszálas- és alumínium-alapanyagból készült Stella mintegy 600 km-t képes megtenni feltöltés nélkül. Mivel az autó napelemei több energiát termelnek, mint amennyire szüksége van, lehetősége van a Stellának feltölteni a felesleget egy elektromos hálózatba. Ez által válik a világ első „energia-pozitív” gépkocsijává. Vezetését egyszerűsíti, hogy műszereinek nagy részét egyetlen érintőképernyőn helyezték el.

A rendkívül áramvonalas, esztétikai szempontból is igényes Stella első nagy erőpróbája az október 6 és 13 között zajló ausztráliai World Solar Challenge verseny lesz, ahol 3000 kilométert kell a kocsinak megtennie.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.