Íme, Európa legnagyobb úszó naperőműve

A létesítményt hitelek és közösségi finanszírozás segítségével valósították meg. A Piolenc közelében lévő úszó naperőművet az O’Mega 1 nevű projekt keretében hozták létre.

Az építési munkák tavaly szeptemberben kezdődtek. A szakemberek több mint 17 hektáron szereltek fel több mint 46 000 napelemet, amelyek körülbelül 4700 háztartás ellátásához szükséges áramot termelnek. Az O’Mega 1 mögött a Franciaország vezető megújuló energiaellátója, az Akuo Energy áll. A program finanszírozására a társaság nem csupán bankhiteleket vett fel, hanem a közösségi finanszírozást is segítségül hívta. Éppen az utóbbi miatt nyerte el végül a cég a Marianne d’Or nevű kitüntetést.

Michael Katz, a Trina Solar szóvivője elmondta, hogy a vízre való építés volt a logikus, hiszen ha a napelemeket a szárazföldön helyezték volna el, akkor az konfliktust gerjesztett volna a földterület energetikai és mezőgazdasági használata mellett érvelők között. Amennyiben állóvízre telepítenek egy ilyen létesítményt, akkor sokkal kevesebb konfliktusforrással kell számolni. A tavak esetében ráadásul a napelemek kínálta árnyékolás miatt pozitív hatások érik a flórát és a faunát. A technikának ugyanakkor különleges követelményeknek kellett megfelelnie. Mindenekelőtt különösen jól kellett a rendszereket szigetelni, hogy a kábelek akár 20 éven is működőképesek maradjanak. Olyan vezetékeket alkalmaztak, amelyek a vízre telepített offshore szélerőműveket és a szárazföldet kötik össze.

A kihelyezett napelemeket kettős üvegréteggel látták el, hogy az időjárási hatásoknak különösen ellenálljanak. S természetesen fontos volt, hogy a konstrukció fennmaradjon a víz felszínén. A 17 megawattos naperőmű a legnagyobb a kategóriájában.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.