Íme, a kínai elektromos autó

Piacra került Kína első, teljesen saját fejlesztésű, tömeggyártásra szánt elektromos autója, a Roewe E50, melyet a sanghaji SAIC fejlesztett ki – számolt be a kínai sajtó az eseményről.

A miniautó a SAIC sanghaji autóipari vállalat hároméves fejlesztésének eredménye, és kategóriájában az első kínai autó a piacon. A Roewe E50 maximális sebessége óránként 120 kilométer, egy töltéssel 190 kilométer megtételére képes. A kisautó 16 kilowattos akkumulátora gyorstöltéssel fél óra alatt 80 százalékos töltöttséget képes elérni. A jármű ára 220-240 ezer jüan (7,7-8,4 millió forint) között mozog, a környezetkímélő autók vásárlását ösztönző kormányzati támogatásnak köszönhetően ugyanakkor ennél jóval olcsóbban is megvásárolható. A kormány országszerte akár 60 ezer jüan (2,1 millió forint) jüan szubvenciót is ad a zöld autót vásárló fogyasztóknak, ehhez járulnak még az egyes tartományok, illetve tartományi jogú városok saját ösztönzői. Sanghajban például városi önkormányzat akár 40 ezer jüan (1,4 millió forint) plusz támogatással is vonzóbbá igyekszik tenni az elektromos autókat, de egy héten bejelentett terv alapján még 20 ezer ingyenes rendszámtábla kiadását is tervezi a zöld autókat vásárlók részére, miközben a rendszámtáblák ára a 24 milliós városban jelenleg 60 ezer jüan körül alakul.

A közlekedés zöldítésére törekvő kínai vezetés májusban egy speciális pénzügyi alap felállítását jelentette be, mellyel az energiatakarékos és zöldenergiát használó autók fejlesztését és tömeggyártását támogatja. Az alap akár a kétmilliárd jüant (70 milliárd forint) is elérheti, ráadásul azt nem csupán átmeneti jelleggel létesítenék, hanem évente nyújtana ennyi támogatást. A vezetés tervei szerint kísérleti jelleggel 25 kínai városban ösztönzik a kormányzati hivatalokban, a logisztikai szolgáltató cégeknél és az autókölcsönzőkben az energiatakarékos és megújuló energiaforrást használó járművek használatát, a nagyobb városokban pedig hibridmotoros buszok közlekednek majd.
A központ tervei szerint az évtized közepére félmillió, 2020-ra pedig ötmillió hibrid és elektromos jármű közlekedik majd Kína utjain.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.