Ilyen még nem volt: különleges verseny a Balatonon

Húsz villanymotorral hajtott hajó rajtolt el a Zöldszalag Regatta nevű versenyen, a Balatonkenese – Siófok és Balatonfüred között kijelölt pályán.

Elektromos hajóknak rendeztek tájékozódási versenyt a Balatonon – összesen 20 hajó állt rajthoz. Hasonló viadal sem itthon, sem Európa más országaiban nem volt még. A Zöldszalag Regattát azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a tavon az elektromos hajózást, mivel robbanómotorral hajtott járművet csak különleges engedéllyel lehet használni – hangzott el az m1 Híradójában. Zarándy Bernadett ötödmagával készült a viadalra. Hajójuk 34 láb hosszú és 32 akkumulátorral működik.

“Ez az, amit egy nő képes egyedül elvezetni, jó társaságot szervezni rá, ahol nem kell dolgozni, tehát a meló hiányzik a vitorlásokkal szemben, de az élmény hatalmas” – fogalmazta meg az elektromos hajózás előnyeit Zarándy Bernadett.
A szervezők célja az volt, hogy minél több emberrel megismertessék az elektromos hajók előnyeit. Az elektromos hajók egyre népszerűbbek a Balatonon is. Vannak akik a már le is cserélték hagyományos vitorlásukat. “Nagyon-nagyon sokan tudják, hogy a Balatonon és más magyarországi vizeken hál’istennek tilos robbanómotoros hajókkal hajózni, az elektromos hajók erre jelentenek alternatívát azoknak, akik szeretnének a víz közelébe kerülni” – vélekedett Viszkei András, a verseny szervezője. Egy kisebb hajó ára nagyjából annyi, mint egy középkategóriás autóé, a nagyobbak annyiba kerülnek, mint a hasonló méretű vitorlások, egy egész éjszakás feltöltés pedig körülbelül kétezer forinttal növeli a villanyszámlát. Az elmúlt 6-7 év alatt több mint hatvan ilyen hajót bocsátottak vízre a Balatonon.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.