Ilyen időjárás várható karácsonykor

Nyakunkon vannak az ünnepek, itt a következő áttekintés a várható időjárásról. Nézzük!

Nyakunkon vannak az ünnepek, nem csoda hát, hogy egyre többször vetődik fel a kérdés: vajon fehér lesz az idei karácsony? Nos, érdemes az országot régiókra bontva vizsgálni, hiszen még mindig maradtak kérdőjelek, írja az idokep.hu. December 24-én, szenteste napján a nyugati és középső területek fölé néhány fokkal enyhébb levegő áramlik, így ott a csapadék vegyes halmazállapotú megjelenése, valamint a korábban lehullott hó olvadása valószínűsíthető, míg keleten nagyon úgy tűnik, hogy fehér karácsonynak örülhetnek a helyi lakosok: helyenként akár 5 cm-t meghaladó friss hóréteg is kialakulhat. Éppen szombaton délután várható egy front érkezése, mely nagyjából a Duna vonalától nyugatra igencsak szelessé teheti az időjárást: az északnyugati szelet ott viharos lökések is kísérhetik. A köztereken felállított karácsonyfákra, kifeszített égősorokra tehát erős megpróbáltatások várnak, lehetőség szerint ne álljunk ezek közvetlen közelébe.

Aki kocsiba ül Szenteste, mindenképpen vezessen fokozott figyelemmel, hiszen a napközben megolvadt hó, illetve a lehulló csapadék a hőmérséklet csökkenésével gyorsan csúszós jégpályává változtathatja az utakat! Ez a kettősség az ország két fele között 25-én és 26-án is megmarad: napközben nyugaton 3-4 °C köré melegszik a levegő, míg keleten akkor is fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek. Vasárnap virradóra keleten még szállingózhat a hó, majd mindenütt megszűnik a csapadék, 25-én estére a szél is csendesedik majd – hajnalonként a fehéren borított tájakon kemény fagyokra számíthatunk. Karácsony második napjától kezdődően a magasban erőteljes melegedés kezdődik, egy anticiklon épül ki felettünk, így a hét elejétől egyre többfelé számíthatunk (zúzmarás) ködfoltok megjelenésére, hazánk fölött ismét kialakulhat az a jelenség, amellyel már novemberben is találkoztunk: az ún. hideg légpárna.A frontérzékenyeknek sem lesz könnyű ez az időszak, pénteken melegfronti, Szenteste már hidegfronti, majd hétfőn újra melegfronti hatás várható: egyszer tehát vérnyomás-ingadozás, egyszer fejfájás gyötörhet bennünket. Na hagyjuk azonban, hogy ez pecsétjét nyomja az ünnepekre, inkább élvezzük a szeretteinkkel töltött időt!

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.