Ilyen címkéket vezetnének be az új autóknál

A gépjárművek zajszintjének további csökkentését írná elő az Európai Unió az autógyártóknak. A javaslat, amely szerint a gépkocsik okozta zajártalom veszélyt jelent a nagyvárosokban élőkre, márciusban már a tagállamok tanácsa elé kerülhet.

A gépkocsik által keltett zajártalom káros hatása a stressz, illetve a szív-, érrendszeri és keringési betegségek terjedése, írja a hirado.hu. Az Európai Parlament közlekedési bizottsága ezért készített olyan javaslatot, amely nemcsak a zajszint csökkentését kéri, de arra szólítja fel a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki uniós normákat. Vagyis a motorok károsanyag-kibocsátásához, az üzemanyag-fogyasztáshoz és a gumiabroncsok zajosságához hasonlóan erre is legyenek tanúsító címkék. Brüsszel szeretné a felére csökkenteni a jelenlegi zajártalmat. Kósa Ádám, az Európai Parlament néppárti fideszes képviselője a fogyatékkal élők nevében arra is felhívja a figyelmet, hogy az elektromos és hibrid gépjárművek esetében éppen a zajszint növelésére lenne szükség. A csaknem teljesen hangtalan kocsikat a vakok ugyanis nem érzékelik. Az uniós intézmények munkamegosztásának alapján a zajszint besorolásrendszerét az Európai Bizottság készíti el, de a jogszabályt a tagállamok tanácsának is jóvá kell hagynia. A válság miatt nehézségekkel küzdő európai autógyártókat azonban a kormányok egy része nem kényszerítené most olyan fejlesztésekre, amelyek gyengíthetik versenyképességüket.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).