Ilyen az Apple óriási napcella-mezője

Videó készült az Apple óriási napcella-mezőjéről. A világ egyik legnagyobb műszaki cége azt tűzte ki célul, hogy az összes létesítményét megújuló energiával üzemelteti majd.

Az Apple az utóbbi időben jelentősen csökkentette üzemeinek, illetve hatalmas adatközpontjainak káros anyag kibocsátását. A cég 2010-ben létesítményeinek 35 százalékát újrahasznosított energiával üzemeltette, 2012-re ez a szám pedig már elérte a 75 százalékot. Céljuk, hogy a közeljövőben minden egyes Apple-létesítmény csak és kizárólag ilyen energiaforrást használjon, így a most épülő új központjukat is ennek megfelelően alakítják ki, írja a technet.hu.

A legnagyobb energiát viszont azok az adatközpontok igénylik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy letölthessék kedvenc könyveiket, zenéiket, alkalmazásukat. Ezek a központok felelnek az Apple-ön keresztül végzett minden online tevékenységért. Éppen ezért ezek az adatközpontok, már most 100 százalékban újrahasznosított energiát használnak, és ennek nagy részét önmagának állítja elő az Apple. Persze ezt sem aprózták el. Rögtön a cégé lett a világ legnagyobb magánkézben lévő napcella-mezője. Az Észak-Karolinába államban található Maiden település mellett lévő 100 holdas napcella-mező, egy 20 Megawattos létesítmény. Éves szinten 42 millió kilowatt órányi tiszta, újrahasznosított energiát termel, és ez még nem minden, mert még idén üzembe helyeznek egy másik ugyanekkora mezőt. Ezen kívül pedig már elkészült egy 10 Megawattos üzemanyagcellás létesítmény is, amely biogázzal működik, és több mint 83 millió kilowattórányi áramot képes termelni. Mindezzel összesen 167 millió kWh-t tud majd előállítani az Apple, ami 17 600 amerikai háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.