Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Illés : törvénymódosítás szükséges a hulladéklerakók kapcsán

Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarországon jelenleg egyetlen törvény sem rendelkezik arról, melyik hatóság feladata a veszélyes hulladéktárolók építményeinek vizsgálata és az engedélyek kiadása.
A Fővárosi Ítélőtábla közelmúltban született végzése a jövőre nézve állapít meg kötelezettségeket a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára.
A döntés nem menti fel a MAL Zrt.-t a vörösiszap-katasztrófában okozott károk következményei alól. A környezetvédelmi törvény kimondja, hogy az üzemeltető, jelen esetben a MAL Zrt. kötelessége a gátak folyamatos vizsgálata, és az előírások szerinti biztonságos állapotának megőrzése – áll a VM közleményében.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.