Illegális cápavadászatért perelnek egy brazil halászati vállalatot

Több százmillió dollárra perelte be egy brazil környezetvédő szervezet azt a halászati vállalatot, amely a feltételezések szerint nagyszabású illegális cápauszony kereskedelmet folytatott az elmúlt évek során.

Az Environmental Justice Institute 790 millió dollárra (168 milliárd forint) perelte be a brazil Sigel do Brasil Comercio halászati vállalatot, amely a környezetvédő szervezet szerint 2009 óta illegális cápauszony kereskedelmet folytatott olyan ázsiai országokkal, ahol ínyenc fogásként tálalják a tengeri ragadózok testrészét. Brazíliában tilos megcsonkítani a cápatetemeket, ám egy májusi razzia során a hatóságok 3,3 tonna cápauszonyra bukkantak a vállalat üzemében.
Cristiano Pacheco, a környezetvédelmi szervezet vezetője szerint a vállalat 2009 óta 25 tonnányi cápauszonyt adott el illegálisan. “Ez egy rendkívül komoly helyzet és csupán egy töredéke annak a rengeteg cápának, amelyeket illegálisan gyilkolnak le Brazília északkeleti partjainál. A nagyfokú és illegális halászatnak visszafordíthatatlan következményei vannak az óceáni ökoszisztémára nézve, hiszen a cápák a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el” – hangoztatta.

Az elmúlt évek során világszerte egyre égetőbb problémává nőtte ki magát a cápák védelmének kérdése. Kínában egyre inkább növekszik a középosztálybeli családok száma, emiatt pedig a kulináris élvezetnek számító cápauszony leves iránti igény is jelentős. Az ínyenc fogás sokáig központi szerepet játszott a kínai kultúrában, általában az esküvőkön, illetve a különböző estélyeken és fogadásokon került az asztalra.
Pacheco szervezete Belem városának szövetségi bíróságán nyújtotta be keresetét a halászati cég ellen. Amennyiben a környezetvédők sikerrel járnak, akkor a bíróság által megítélt összeg egésze a brazil nemzeti környezetvédelmi alapítványhoz kerül.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.