Így tervezz napelemes rendszert a legegyszerűbben

Ezeket a pontokat követve tudunk pontosabb döntést hozni napelemes rendszer telepítése előtt.

Tetőszerkezet

A tető típusa jelentős tényező ezért a telepítés céljából fontos szemügyre venni, annak dőlésszögét és terhelhetőségét. Természetesen a tető tájolása is alapvető szempont, a legnagyobb mennyiségű energiát, ugyanis a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják. Emellett más-más technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint is, tehát nem mindegy, hogy a fedélszerkezet milyen anyagból készült. A szakembereknek ezért a helyszíni szemlék részeként fontos információt kell gyűjteni az energiafogyasztási szokások mellett az ingatlan tetőszerkezetéről is

Statikai jellemzők

A tetőszerkezete, tájolása és dőlésszöge mellett fontos, az ingatlan is annak tetőszerkezete statikailag milyen jellemzőkkel bír. A statikailag nem megfelelő tetőre telepített elemek életveszélyesek is lehetnek.

Árnyékolás

A tervezés során fontos odafigyelni az árnyékoló tényezőkre is. Egy fa vagy oszlop nagymértékben befolyásolhatja az éves termelést, márpedig mindenki a maximumot szeretné kihozni rendszeréből. A maximális teljesítményhez ezért a legjobb, ha egy olyan tetőfelület áll rendelkezésre, mely a nap 24 órájában árnyékmentesen biztosíthatja az energiatermelést.

Időjárás

Célszerű figyelembe venni az időjárási viszonyok befolyását is a rendszerre. Ilyen esetben a tervezés több szakterület ismeretét is megköveteli a szakember által: meteorológia, mechanika, villamos ismeretek. Az időjárási tényező szerint hat ismérvet különítenek el a szakemberek:

  • sivatagi klíma
  • trópusi klíma
  • mérsékelt övi klíma
  • magashegyi klíma
  • tengerparti klíma (agresszív sós hatás)
  • helyi időszakos hatások (felhősödés, páratartalom, vihar gyakoriság)

Magyarországon szerencsére ezek közül csak a mérsékelt övi klíma hatásai érvényesülnek, illetve tájanként a helyi időszakos hatásokat szükséges figyelembe venni.

Törvényi  szabályozás

Jelenleg Magyarországon a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szabályozás értelmében a napelem rendszerek maximum 50 kWp névleges teljesítménnyel telepíthetőek. Ez megközelítőleg 200-250.000 Ft havi villanyszámla kiváltását teszi lehetővé.

Finanszírozási képesség

Ez a tényező akkor lehet mérvadó, ha a beruházásra csak egy meghatározott összeg áll rendelkezésre, hiszen egy véged büdzsé szűk keresztmetszetet jelenthet a felhasználható technológia és a telepítendő rendszer mérete között.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.