Így spórolhatunk a fürdőszobában is

A háztartások a fürdőszobában használják el a legtöbb vizet. Néhány egyszerű módszerrel azonban lényegesen takarékosabbá tehetjük otthonunk ezen részét.

Egy átlagos háztartásban a WC teszi ki a teljes vízhasználat 27 százalékát. Ezt úgy csökkenthetjük, hogyha alacsony öblítésű WC-t vásárolunk, a régi modellek ugyanis akár 27 litert is elhasználhatnak öblítésenként. Fürdéshez javasoljuk a víztakarékos zuhanyrózsa beszerzését is, egy átlagos tusolással 18-30 liter vizet használunk, ezt a takarékos készülék 7,5-8 literre csökkenti azonos víznyomás mellett. Így nemcsak a vízzel spórolunk, hanem az annak melegítéséhez szükséges energiával is. A zuhanyrózsára külön szűrő is szerelhető, mellyel klórmentesíthetjük a fürdésünket, annak minden kellemetlen mellékhatásával (például a bőr kiszáradása) együtt. A mosdóhoz érdemes mozgásérzékelővel felszerelt csapot vásárolni, így csak akkor használjuk, ha valóban szükséges.

zuhanyrózsa

Általános jó tanács, hogy az égők lecserélésével rengeteget spórolhatunk a villanyszámlán. A LED technológiával működő lámpák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, és ma már ugyanolyan teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos égők. Nemcsak, hogy 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, de 25-ször annyi ideig bírják, mint a régi változatok.
A saját készítésű tisztítószerek gyakran hatékonyabbak lehetnek, mint a méregdrága bolti márkák, melyek az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Ha foltos lett például a szőnyegünk, szórjunk rá egy kis szódabikarbónát, és egy pár csepp fehér ecetet, majd hagyjuk pár percig habzani. Ez akár a legmakacsabb foltokat is eltávolítja. A kellemetlen szag ellen pedig használjunk egy kis citromot.

wc

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.