Így lehetne kitörnünk az “éjjel nem süt a nap” dogmájából

Lehet, hogy a világ napeles kapacitásnövekedését tavaly már Kína diktálta, de számunkra a meglepetést nem ők (és még csak nem is a rakkolni kezdő indiaiak) jelentik, hanem a sokáig az igazak álmát alvó Chile. A dél-amerikai ország pont a magyar tespedtségből való kitörés remek példáját produkálja.

A Napelemes Piaci Szövetség (PV Market Alliance – PVMA ) jelentése szerint 2015-ben a világ átlépte az 51 GW-os növekedési szintet a hálózatokba épített fotovoltaikus rendszerekkel. 2014-ben ez a plusz 40 GW volt. (A méretek jobban érthetősége érdekében viszonyításként ideírunk a b–ruttó magyaroszági villamos-erőművi kapacitást: 8,93 GW – illetve a Paksi Atomerőmű nettó teljesítményét: 2040 MW.)

Az 51 GW-os növekedési szint a PVMA állítása szerint összhangban áll a szövetésg tavalyi előrejelzésével., amikor a 40 gigawattos határ átlépéséről szólt a jelentés. A legjelentősebb növekedést Kína produkálta: akár 15 GW kapacitásnövekedést is elérhettek tavaly, amivel egy év alatt 37 százalékos növekedést is elérhettek. Az abszolút értékű növekedés drasztikus szintre jutott Japánban is – ahol mintegy 10 gigawattos ugrást regisztráltak – átlépve ezzel az Egyesült Államokon (9,8 GW) és Európán (8,5 GW) is. Utóbbi adatok nem, az viszont érdekes, hogy az európai bővülésnek már nem a németek (1,4 GW), hanem a brit piac adta az igazi erejét (4 GW).

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.