Így lehet olcsóbb a napelem

A kocsik radiátoraiból (hűtőiből) az olcsó napelemekbe kerül a fagyálló folyadék. Az Oregon State University mérnökei fejlesztenek ki egy új eljárást, amely kombinál néhány, viszonylag olcsóbb anyagot és egy kocsikban használatos folyadékot, hogy gazdaságosabbá tegye a nappaneleket.

A csapat rájött, hogy az etilénglikol, amelyet a fagyállóba tesznek olyan gazdaságos hígító, amelyet sikeresen lehet használni az állandó áramlású reaktorban, amely az egyik legújabb technológiája a thin film előállításának. Ezt a reaktor tipológiát használják a mikroemulziókhoz és a nanorészecskék tintáihoz, amivel pontosan ellenőrizhető a hőmérséklet, a reakcióidő.

„A napenergia globális szinten való felhasználása kevésbé gazdaságossá válhat, ha a gyártáshoz felhasznált anyagok túl drágák, vagy sok mérgező anyag alkalmazását igénylik. Szükségünk van olyan technológiára, amelyek olcsóbb és bőséges, ha lehet, helyben kitermelhető anyagokat használ fel ,mint ahogy ez az új eljárás teszi” – mondták a mérnökök.

A technológia jelenleg még kísérleti szakaszban van. Lényege, hogy etilénglikolt használ a félfolyékony reaktorokhoz a CZTS elemek gyártásában. A CZTS egy nanokristályos félvezető, a neve az alkotórészeit jelöli: a rezet, a cinket, az ónszulfidot. A technológia előnye még, hogy gyorsabb is, mint a nanorészecske immár hagyományos előállítása, ami egyes esetekben egy egész napot igényel. Ezen kívül, ha tökéletesítik, el lehet készíteni olyan sütőben, mikrosütőben, amely ma a háztartások nagy részében megtalálható, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.