Így kerülnek fel a napelemek a tetőre

Miután sikerült megtalálni a leghatékonyabb megoldást, a munka azonnal kezdetét veheti! Tapasztalt kivitelező egy valóban profi melós csapattal (ácsok és villanyszerelők) a kezei alatt néhány óra alatt működésbe hozza ezt a rezsit nem kímélő, környezetbarát új házi erőművet.

Az előzetes árajánlat elfogadását követően a megbeszélt időpontban kezdődhet a munka. A csapat a helyszínre érve gondosan lepakol, kicsomagol, előkészül, sokat káromkodik; ha tényleg profik, mindezt úgy, hogy a virágokban, vakolatban, kutyában, kisgyerekben kár ne essen. Miután sikerült minden részletet végérvényesen, alaposan átbeszélni a megrendelővel, megkezdődhet az érdemi munka, írja a zold.blog.hu.

Az általunk végigkísért telepítés során (6 kilowattos rendszer, Kyocera panelek, Siemens inverter) a megrendelő házának tetejére kerültek fel az elemek, ám megfelelő méretű telek esetén más megoldás, melléképületre telepítés, a talajra, állványra építés is lehetséges. A napelem akkor tud hatékonyan működni a háztetőn, ha a délit minél jobban megközelítő tájolású részére telepítik.

-

A tető felhasználható részét lemérik, majd kiválasztják a legmegfelelőbb helyet. Utána a tartósínek méretre vágása történik. A sínek alatt néhány centi helyet hagyva biztosítják, hogy átszellőzhessen, mindig szárazon álljon a telep és a konzolok. A síneket hasonlóan rögzítik, mint a hófogó vasakat, a beázás kizárt. A rögzítéshez, a panelek távolságának beállításához a lentebb látható bilincseket használják:

-

Miután felkerült a tetőre minden alkatrész és elem, a meglévő elektromos rendszerbe integrálni kell az újat. Némi kábelezés és egy kevés fúrás után, optimális esetben, jól megközelíthető villanyóra és kapcsolószekrény esetén valahogy így kell kinéznie az eredménynek:

-

Tehát a nap által leadott energiát a napelemeink felfogják, egyenárammá alakítják és az inverternek továbbítják. Az inverter feladata ezt az elektromos energiát átalakítani a háztartásban felhasználható árammá, az inverter méri is a rajta átfolyó energia mennyiségét. A háztartási berendezések nappal, ha termel a rendszer, az invertertől kapott áramot használják, éjjel a hálózatról működnek. A szolgáltató által adott, oda-vissza mérő óra rögzíti a feltöltött és lehívott energia mennyiségét és évente egyszer számol el a fogyasztóval. Aki persze lehet, hogy immár nettó termelő.

Érdekes momentum a telepítésben, hogy bár az áramszolgáltató pár hétig, akár 2-3 hónapig elmolyolhat az oda-vissza mérő óra beszerelésével, a napelem az első napsütötte percben már nekiáll csökkenteni a villanyszámlánkat. Mivel az invertert a villanyóra után köti be a telepítést végző szakember, a háztartási gépek, a klíma már rögtön a telepítés után a napelemekről érkező áramot használja, amíg a rendszer kapacitását nem haladja meg a pillanatnyi fogyasztás, bár minden zúghat, zöröghet a házban, a villanyóra – áll.

A rendszer megbízhatóan és hatékonyan működik, az inverterre tíz év a garancia, mozgó alkatrész általánosságban elmondható, hogy 6-8 éven belül megtérülhet a beruházás költsége. A napelemtáblákra a gyártók 25 évre 80%-os teljesítmény-garanciát szoktak vállalni, de a világvége-forgatókönyves dokumentumfilmek szerint a most telepített panelek még száz év múlva is adnák az áramot, ha kihalt közben az emberiség, ha nem.

A nap süt, a gép forog, az alkotó és a villanyóra pihen. Így jól méretezett rendszernél ugyan nehéz szívvel, de lemondhatunk a rezsiköltség jó részéről 🙂

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Nincs hozzászólás

  1. Üdv!
    Mennyibe került a teljes rendszer? Ezek a panelok képesek a téli hónapokban is termelni? Ha igen akkor mekkora hatásfokkal a nyárihoz képest?