Így forr fel az Egyesült Államok

A klímaváltozás miatt várhatóan négy fokkal emelkedik az észak-amerikai kontinens átlagos hőmérséklete 2100-ra. Ez ellen mindent meg kell tenni, a NASA most egy videóval próbálja sokkolni az amerikaiakat.

Az Amerikát hetek óta sújtó hőhullám remélhetőleg az átlagember figyelmét is egyre inkább ráirányítja a klímaváltozás negatív hatásaira. A legújabb, „közérthető” figyelmeztetést a NASA adta ki egy videó formájában, amely a hőmérséklet várható emelkedését szemlélteti a kontinensen. A tudósok két forgatókönyvvel számolnak. Az egyik szerint a légkör szén-dioxid tartalma a jelenlegi 400-ról 550 ppm-re emelkedik 2100-ig, míg a másik 800 ppm-mel számol, írja a hir24.hu.

A ppm egy angol kifejezés (parts per million) rövidítése. A 400 ppm-es szén-dioxid-koncentráció azt jelenti, hogy a légkör egymillió részecskéjéből 400 a szén-dioxid. MInél magasabb ez az érték, annál nagyobb mértékű a felmelegedés. Az úgynevezett üvegházhatású gázoknak ugyanis – köztük a szén-dioxidnak – olyan hatása van a Földre, mint egy üvegháznak: „visszafordítják” a bolygó felszínéről már egyszer visszavert napsugarakat.

A videón a hőmérséklet Fahrenheitben van megadva, ami durván a Celsius-fok kétszerese.
A mérsékeltebb növekedés akkor várható, ha a kormányok erőfeszítéseket tesznek az üvegházgázok használatának visszaszorítására. A pesszimistább változatból akkor lesz valóság, ha a környezetszennyezés jelen tendenciái folytatódnak. Akármelyik lehetőség válik valóra, a változás drámai lesz. Jobb esetben kettő, míg 800 ppm-es koncentráció esetén négy fokkal nő az észak-amerikai kontinens átlaghőmérséklete.

A jövőt természetesen nem láthatjuk, de a legújabb kutatások szerint 2100-ra inkább a 800 ppm-es forgatókönyv válik valósággá. Nagyon sok múlik viszont az amerikaiakon. A jelenlegi életmódjuk mellett fejenként és évente 20 tonna szén-dioxid légkörbe juttatásáért felelősek, míg a világátlag négy tonna/fő. A tudósok nem titkolt célja tehát, hogy minden egyes emberhez eljuttassák az üzenetet: a jövő a mi kezünkben van.

A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.