Hulladékmentesítő projekt a Nagyhagymás-Békási-szoros vidékén

Műanyag és dezodoros palackok ezrei, használt gumiabroncsok, kőolajszármazékokat tartalmazó palackok, láb és fej nélküli babák, sörös dobozok, állattetemek csúfítják és szennyezik azt a vidéket, amely inkább a szem gyönyörködtetésére és a természet élvezetére szolgálna: a Székelyföld és Moldva határán lévő Nagyhagymás-Békási-szoros Nemzeti Park két településén nincs semmiféle hulladékgazdálkodási rendszer.

Márpedig ha az ottaniak életkedvét nem akarják tovább csorbítani, és a turistákat is idővel oda akarják csalogatni, előbb-utóbb meg kell oldani ezt a problémát. A Kis-Békás-patak a Nagyhagymás-hegység déli részén, a Jávárdi-csúcs alatt ered. Innen a patak északi irányba folyik, áthalad Háromkút és Kis-Békás településeken, majd a Békás-szorosban, a Pokol Torkának nevezett részen egyesül a Békás folyóval. Az összefolyást megelőző utolsó négy kilométeren egy páratlan szépségű szoros alakult ki, amelyet a névadó patakról Kis-Békás-szorosnak neveztek el.

A két említett településen a térség ökológiai állapotának helyreállítását egy tavaly novemberben indult projekt keretében kezdték meg. Hulladékgazdálkodási rendszert építenek ki, rehabilitálják a környezetet, és ami a legfőbb, megszabadítják a fullasztó hulladéktól a Kis-Békás-szorost, előkészítve azt a jövőbeni turisták fogadására is. Ezen dolgozik a tusnádfürdői székhelyű Hargita Öko Alpin Klub, a terv megvalósítását Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányai támogatják.
Pál István projektfelelős az MTI-nek elmondta, hogy áprilistól tervezik a Kis-Békás völgyének kitakarítását, a vízmosások útjába védőrácsokat kívánnak elhelyezni, hogy a hulladék ne kerüljön ismét a völgybe, a természetvédelmi területre.

A program végső fázisában, a nyár folyamán a szoroson áthaladó turistaút kiépítését tervezik, felújítják a turistajelzéseket, újjáépítik az áradások által elsodort pallókat, ugyanakkor kilátó- és pihenőhelyeket építenek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.