Hulladékkezelő telep épült Kaposváron

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megépített komplex hulladékkezelő központot adták át hétfőn Kaposváron.

A nettó 6,3 milliárd forintból, mintegy 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban résztvevő 118 település összefogásával valósult meg.

Nemcsok Dénes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára az átadáson példaértékűnek nevezte a program megvalósítását, amely szavai szerint túl azon, hogy lehetővé teszi a korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodást, egyúttal megszüntette, és rekultiválta a régi hulladékgyűjtő telepeket a térségben.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország nem csak rendkívül jól használja fel az európai uniós támogatásokat, de “egyike azon országoknak, amelyek a legjobban állnak az EU támogatások lehívásával”. Remélte, hogy az év végére “sikerül minden támogatást lehívnunk, ami rendelkezésünkre áll”.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere, a társulás elnöke hangsúlyozta, “történelmi esemény részesei vagyunk, egy évszázados technológiát váltunk fel”.

Egy európai szintű, ugyanakkor mindenki számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszert hoztak létre, amely nagyon jól illeszkedik Kaposvár azon céljához, hogy 2050-ig 100 százalékig megújuló energiával működjön a város – mondta a polgármester. Ennek a “zöld város” programnak a része ez a központ is – tette hozzá.

A most lezárult projekt keretében 27 olyan hulladéklerakó telepet szüntettek meg, és rekultiváltak, ahova az elmúlt évtizedekben válogatás nélkül gyűjtötték a szemetet. Kaposváron évente több mint 30 ezer tonna hulladék gyűlik össze, amit eddig egy “nagy gödörben temettük el” – említette példaként a felszámolt lerakótelepek egyikét.

Bernhardt László, a kivitelező Kaposvár Konzorciumot vezető Geohidroterv Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a kaposvári hulladékkezelő központ mellett három településen – Kaposváron, Hőgyészen és Nagybajomban – egyenként mintegy 2000-2400 négyzetméter alapterületű, szelektív hulladékgyűjtő konténerekkel ellátott hulladékudvart alakítottak ki.

A 23 hektáros kaposvári komplex hulladékkezelő központban kétezer négyzetméteres csarnokban évente 15 ezer tonna szelektív hulladékot tudnak szétválogatni, a tovább már nem hasznosítható hulladék lerakására, ártalmatlanítására egy 406 ezer köbméter hulladék befogadására alkalmas, 4,6 hektárnyi terület áll rendelkezésre, amely a következő 20 évben képes lesz megoldani a térségben keletkező hulladék elhelyezését.

Kaposvár önkormányzata azzal is szeretné ösztönözni a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésére, hogy a családi házak tulajdonosai és a társasházak is ingyenesen kapnak egy erre alkalmas gyűjtőkonténert.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.