Hova érdemes napelemeket telepíteni?

Korábbi cikkünkben már bemutattunk egy extrém esetet azzal kapcsolatban, hogy még igen kedvezőtlennek tűnő feltételek között is érdemes volt napelemes rendszerbe fektetnie egy vállalkozónak.

BEFOLYÁSOLÓ ÉS KORLÁTOZÓ TÉNYEZŐK
Ahogy már több cikkünkben is említést tettünk róla, egy napelemes rendszer kivitelezhetőségének megállapításához nélkülözhetetlen egy pontos műszaki felmérés. A helyszíni szakértői szemle alkalmával ugyanis olyan problémák és tapasztalatból eredő kivitelezési megoldások is felszínre kerülhetnek, amit laikusként el sem tudnánk képzelni. Meg kell jegyezni ugyanakkor azt is, hogy a piacon ma található napelemes rendszerek igen kedvezőtlen körülmények között is elfogadható hatásfokkal tudnak működni. Ennek ellenére lássuk, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelni tervezéskor:

A helyszíni felmérés első körben a befogadó épület állékonyságát méri fel. Egy napelemes rendszer a tartószerkezet és napelemek miatt jelentős többletsúlyt jelent az épület tetőszerkezete számára, így csak olyan épületre szerelhető fel a berendezés, ami azt biztonságosan el is bírja. A leggyakoribb esetben a napelemes rendszerek a háztetőtökön foglalnak helyet. Ferde tető esetén fontos szempont, hogy a tető kitettsége melyik égtáj fele néz. A legoptimálisabb eset, ha a tájolás déli, de keleties és nyugatias tetőkön is jó. hatásfok érhető el a megfelelő túlméretezett rendszerekkel. A tető dőlésszöge is lényeges faktor. Magyarországon a napelemes rendszereknél az ideális szögtartomány a 35-45°, amennyiben ettől eltérő a dőlésszög, akkor az speciális tartószerkezettel javítható. Lapostetők esetében a kitettség

Az árnyékolás problematikája szinte minden esetben előfordul. A tetőn elhelyezésre kerülő napelemekre nem csak a házat övező egyéb ingatlanok, fák és oszlopok vethetnek árnyékot, hanem maga az épület is (kémény, kiugró tetőablakok). A műszaki felmérés során ezek a tényezők mind figyelembevételre kerülnek, így elkerülhetővé válhat a panelek beárnyékolódása. Amennyiben a tetőszerkezet, vagy a ház maga nem alkalmasa a napelemes rendszer befogadásra, akkor sem kell felhagyni a beruházási szándékkal, ugyanis a berendezést tartószerkezettel akár szabad földre is lehet telepíteni.

A földrajzi elhelyezkedés is fontos tényező a napelemes rendszereknél. Alföldi, sík területeken, ahol nincs különösebb domborzat a besugárzás napkeltétől napnyugtáig biztosítani tudja az energiatermelést, viszont egy völgyben elhelyezkedő ingatlannál más a helyzet. Utóbbi esetben ugyanis a környező hegyek, dombok miatt sokkal rövidebb ideig érik a napsugarak a napelemeket. Ezzel ugyancsak érdemes kalkulálni, és ha a tetőfelület megengedi itt is javasolt a rendszer méretének maximalizálása, hogy a fogyasztás és a termelés hosszú távon kiegyenlítődjön.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.