Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Homokkal tölti fel Kína a korallzátonyokat

Homokkal tölti fel Kína a korallzátonyokat

Óriás homokzátonyt épít Kína a Dél-kínai-tengeren – írja a BBC az amerikai Csendes-óceáni Flotta parancsnokára hivatkozva. Harry Harris tengernagy kedden Ausztráliában sokkolta egy beszédében a közönséget azzal, hogy a Spratly-szigetek néhány zátonyát a kommunista állam hadireptereknek alkalmas szigetté formálja át úgy, hogy homokkal tölti fel a korallzátonyokat, majd az így keletkezett felülelet lebetonozza.

A kínaiak amerikai számítások szerint már 4 négyzetkilométernyi mesterséges területet hoztak létre ezzel a nyilvánvalóan brutálisan környezetszennyező eljárással. Néhány hónapja már felbukkant néhány kép a rejtélyes építkezésről, de akkor még csak gyanították, hogy valami támaszpontféle készül.

És hogy mi Kína szándéka a támaszponttal? Az, hogy nyomatékosítsa követelését az olajban gazdag Dél-kínai-tenger területének 90 százalékára. A tenger viszont – nevével ellentétben – egyáltalán nem kínai, és a Fülöp-szigetek, Vietnam vagy Brunei nem szeretné, ha a kommunista állam felségvizei a kikötőiknél kezdődnének.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.