Hollywoodi sztár Verespatakért

Woody Harrelson is csatlakozott a Verespatak védelmére indított kampányhoz. A világhírű színész Amerikából üzen.

Woody Harrelson is csatlakozott a Verespatak megmentéséért indult kampányhoz. A kampány célja nem más, mint hogy a falu az UNESCO világörökségének része legyen, és a tervezett aranybányát ne nyissák meg. Woody Harrelsont eddig olyan filmekben láthattuk, mint Az éhezők viadala, Szemfényvesztők, Barátság extrákkal, Nem vénnek való vidék és még sorolhatnánk. Két Oscar- és két Golden Globe-díj jelölést zsebelt már be magának. Azonban nem ő az egyetlen világhírű színész, aki csatlakozott a Verespatak védelmére indított kampányhoz, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az cég mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

A román kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

“A román parlament el fogja utasítani az erdélyi Verespatakra tervezett ciántechnológiás aranybánya-projektet és a román állam valószínűleg kártérítést kell fizessen a beruházónak” – mondta nem is olyan rég Victor Ponta miniszterelnök.

Tüntetés a verespataki aranybánya ellen Kolozsváron

A beruházás ellen szót emeltek a képviselők az Európai Parlamentben is. Elmondták, hogy a kitermelés olyan környezeti kockázatot jelent, amely nemcsak Románia, hanem a Kárpát-medence vízgyűjtő területét is fenyegeti. A határokon átnyúló veszély jellege miatt a legtöbb uniós tagállam betiltotta már a cianidos aranybányászatot.

Maia Morgenstern világhírű színésznő is tiltakozik:

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.