Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Hőlégballonnal az Északi-sark felett

Hőlégballonnal az Északi-sark felett

Hőlégballonnal akar áthajózni az Északi-sark felett Jean-Louis Étienne francia orvos és felfedező, aki hétfőn indult el a Spitzbergák norvég szigetcsoportban található Longyearbyenből.

Étienne 3500 kilométert tesz meg, mire majd partot ér Alaszkában, az utazás várhatóan hét-tíz napig tart az expedíciót szervező Generali Arctic Observer közleménye szerint.
Utazása alatt a francia tudós tudományos méréseket végez majd: méri a levegő szén-dioxid-tartalmát, a mágneses erőteret, a lebegő részecskéket és a troposzféra (a földi légkör legalsó rétege) ózontartalmát.
Jean-Louis Étienne volt az első ember, aki 1986-ban 63 napos szánutazás után magányosan jutott el az Északi-sarkra – olvasható a Generali francia leányvállalatának honlapján.

Az expedíciót az ismert francia környezetvédő Roziere hőlégballonon hajtja végre, amelyet vegyes üzemanyag  (hélium és meleg levegő) hajt. Ilyen léghajóval repülte körül először a Földet 1999-ben a svájci Bertrand Piccard és az angol Brian Jones, majd 2002-ben egyedül az amerikai Steve Fosset.

Ajánlott tartalom

Elhanyagolható hatása van a kijárási korlátozásoknak a globális hőmérsékletre

Kevés hatással van a klímaváltozásra a légszennyezés csökkenése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak drámai visszaesése, amely a koronavírus-járvány feltartóztatására világszerte elrendelt kijárási korlátozások miatt következett be - mutatták ki a Leedsi Egyetem kutatói.