Hogyan tudok napelemeket gyorsan és egyszerűen telepíteni?

Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, ha napelemek telepítésén gondolkozik érdemes követni ezeket a pontokat.

Fontos tudni, hogy egy rendszer árának meghatározásakor több szempont is közrejátszik. A rendszer bekerülési értékét elsősorban az alkalmazott technológiák, a terméktípusok és a rendszerméret határozza meg. Pozitív szempontként említhető, hogy a kínai termékek Európában való megjelenése jelentősen leszorították az árakat.  Ezen oknál fogva pedig kijelenthető, hogy jelenleg az egyik legolcsóbb megoldás a napelemes áramtermelés. Az általános tévhittel ellentétben a távol-keleti termékek nem jelentenek minden esetben gyenge minőséget, sőt a legnagyobb napelem és invertergyártók is az ázsiai piacról kerülnek ki.

BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

A korábban is említett alkalmazott eljárás alatt a hálózatra kapcsolt, vagy a szigetüzemű rendszer érthető, vagy éppen az, hogy lapos-, ferde tetős, állványra szerelt, netán szabad földi telepítésről van szó. A hagyományos és szigetüzemű rendszerek esetében például az akkumulátorok miatt utóbbi típus bekerülési költségei egységnyi hasznosított energiamennyiségre vetítve 50-75%-kal magasabbak. A telepítési lehetőségek esetében szintén befolyásoló tényező lehet a tartószerkezet jellege is. Egy ferde- és egy lapos tetős kivitelezés esetében például 15-20%-nyi árkülönbség is tapasztalható. Szintén költségbefolyásoló elem, hogy a tartószerkezet milyen anyagokból épül fel. Az alumínium és acélszerkezetek között rendszermérettől függőan akár jelentős különbségek is lehetnek.

A napelemes rendszer árát leginkább az határozza meg, hogy mekkora inverterre és hány darab napelempanelra van szükség ahhoz, hogy az elvárt eredményt elérjük. A szakemberek pontos számítások alapján törekednek arra, hogy az ügyfelek számára a legmegfelelőbb rendszert ajánlják és alakítsák ki, hogy a villanyszámlától lehetőleg teljesen megszabaduljanak. Mindezért tudni kell, hogy a tető, annak kitettsége és kialakítása jelentősen befolyásolja a felszerelhető panelszámot. Ezek a tényezők szintén hatással vannak a rendszer árazására, nem lehet ökölszabály szerint pontos árszabást megadni a tetőfelületekre.

Érdemes megfontolni a napelemes rendszerek esetében az egyes elemekre vállalt meghosszabbított garanciát is. Az inverterre, mint a rendszer ledrágább elemére például a legtöbb gyártó csupán 5 éves biztosítékot vállal, így ajánlott mérlegelni a plusz költségként megváltható, de hosszabb garanciaidőt biztosító extra szolgáltatásokat. A napelemes rendszer bekerülési költségén felül érdemes olyan tételekkel is számolni, amik közvetve megteremtik a lehetőséget, hogy az adott épület alkalmas legyen a rendszer befogadására. Ezekről a kapcsolódó és ellenőrizendő elemekről részletesen egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

MIT IS JELENT MINDEZ SZÁMOKBAN KIFEJEZVE?

Az árat befolyásoló tényezők ismeretében már látható, hogy igen nehéz egzakt választ adni arra a kérdésre, hogy mennyibe is kerül egy napelemes rendszer. Egy példán keresztül ismertetve azt mondhatjuk, hogy egy havi 15 ezer Ft-os villanyszámlával rendelkező háztartás energiaszükségletét egy kb. 3 kW-os rendszer képes 100%-ban biztosítani. Egy 3 kW-os inverterre teljesítménytől és tájolástól függően nagyjából 12 db napelem köthető. Így egy ilyen rendszer a jelenlegi piaci viszonyok között nagyjából 1,6-1,8 millió Ft-ból valósítható meg. Természetesen ennél alacsonyabb és drágább ajánlatokat is kaphatunk attól függően, hogy milyen gyártótól és pontosan milyen szolgáltatást vásárolunk.

Rendszermérettől függetlenül és a piaci árak csökkenése nyomán kijelenthető, hogy jelenleg egy napelemes rendszerbe történő befektetés 7-10 éven belül térülhet meg. Ez rendkívül jó arány, ha azt vesszük alapul, hogy ezek a szerkezetek a gyártói tájékoztatás szerint 25 év elteltével is képesek lesznek csúcsteljesítményük 85%-án teljesíteni. Mikor már elhatároztuk, hogy napelemes rendszert szeretnénk, akkor fontos, hogy megfelelő vállalkozót válaszunk a projekt végrehajtásához, aki a minőségi munka mellett kulcsrakész átadást vállal. Ezzel megszabadulhatunk sok felesleges idegeskedéstől, és biztosak lehetünk benne, hogy rendszerünk az elvárásainknak megfelelően fog működni.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.