Hogyan nullázható a klímaberendezés fogyasztása?

A nyári hőségben sokan használnak légkondicionáló berendezéseket, de ezeknek mennyi a valós fogyasztása?

Talán sokan nem is gondolják, de igen jelentős mértékben, átlagosan 42 %-kal növeli egy átlagos lakás áramfogyasztását a légkondicionáló berendezések a hűtés igénylő hónapokban. Amennyiben fűtésre, fűtés rásegítésre is használjuk őket, akkor ez a téli hónapokban is érvényes. A klímák nagy áraméhsége eddig is ismert volt, ugyanakkor nehezen számszerűsíthető is. Az olasz Ca’ Foscari Egyetem tudósai viszont most kiszámolták pontosan milyen méreteket is ölt a légkondicionálók használatából eredő fogyasztás. Eddigi mérések csupán 11 %-os eltérést becsültek a mesterségesen hűtött/fűtött és a berendezés nélküli lakások áramszámlái között. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb értéket mutat. A klímaberendezések miatt ugyanis ez az érték elérheti a 42 %-os különbséget a háztartások áramszámlája alapján.

A kutatást több országban, több éghajlatra modellezve párhuzamosan végezték 3615 háztartás költségeinek változásán keresztül. A konkrét fogyasztáskülönbség természetesen függ például az adott berendezés teljesítményétől és energiahatékonyságától! A tudósok szerint ez a helyzet a jövőben még rosszabbra fog változni. Hisz a globális éghajlatváltozással egyre több légkondicionálót telepítünk, melyek energiaellátása növeli a károsanyag kibocsátást. Szóval ez egy ördögi körforgás. A klíma kiválasztásánál éppen ezért érdemes törekednünk arra, hogy olyan berendezéseket válasszunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességgel bíró gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg –, ami egy speciálisan tisztított fluorid, – számít a legjobb megoldásnak.

MI A MEGNÖVEKEDETT FOGYASZTÁSRA A MEGOLDÁS? 

A klímaberendezések működtetése akkor gazdaságos és környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például egy napelemes rendszerrel állítjuk elő. A napelemek ugyanis úgy termelnek zöld energiát, hogy közben nem bocsátanak a légkörbe üvegházhatást előidéző gázt. Ezzel pedig a fenn bemutatott körkörös folyamat megszakad. A napelemes rendszerek ráadásul nem csak a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges energiát tudják megtermelni, hanem akár az egész háztartást is el tudják látni egész éven át. A téli fűtés (rásegítés) esetén is számolhatunk akár nullás villanyszámlával, hisz egyrészt télen is termelnek a napelemek, másrészt az elszámolás általában több hónapot átívelő időszakokban történik. Egy napelemes rendszernek emellett számos pozitív hatása van, amit bárki megtapasztalhat egy kisebb befektetéssel.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.