Hogyan lehetne “zöldíteni” a gázt?

Magyarország az összes energiafelhasználása több mint egyharmadát földgázból elégíti ki, folynak kísérletek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne “zöldíteni” a gázt – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Innovatív megoldásként említette, hogy a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából nyert, felesleges villamos energiát alakítják át gázzá, és ebben a formában tárolják el addig, amíg szükség nem lesz rá. Magyarországon nagyon jó a gáz-infrastruktúra és sok gáztároló van – tette hozzá. Kaderják Péter elmondta: a nap- vagy szélenergiából nyert áramra nem mindig van szükség akkor, amikor keletkezett, a tárolás viszont még nem megoldott, ezért jelenthetne megoldást az átalakítás. Egész Európában fontos kérdés, hogyan tud részt venni a gázipar az energiaszektor üvegházgáz-semlegesítésében – mutatott rá.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.