Hogyan lehetne zöldebb Magyarország?

A napelemek, elektromos autók és a prospektusokkal megrakott standok között sétálva német és orosz szavakat is el lehetett csípni a múlt heti Renexpón.

A szakkiállításon a látogatók olyan magyar innovációkkal is megismerkedhettek, mint a „tehénként” működő biogázüzem vagy a nyári hőségben is pincehőmérsékletet biztosító szigetelés. A rendezvény fókuszában idén is a zöld és a megújuló energiák álltak.

„Az elmúlt években az energetikában világszerte jelentős változások történtek, nemcsak az innováció, hanem a szakpolitika területén is. Gondoljunk csak az orosz-ukrán vagy az arab helyzetre, de az Egyesült Államok palagáz-termelése vagy a németországi atomerőművek fokozatos leállítása is szintén hatalmas változást hozott” – emelt ki néhány nemzetközi „mozzanatot” Varga István, a Renexpo szakmai igazgatója.

Az energiahatékonyság „paksi” vetülete

A szakértő szerint idehaza a jövőt illetően természetesen kulcskérdés az energiatakarékosság előtérbe helyezése, de emellett legalább annyira fajsúlyos terület (lenne) az energiahatékonyság is. „A lakossági és az ipari épületállomány felújítása jelentős gazdasági potenciált jelentene a cégek számára. Egy ilyen energiahatékony korszerűsítés nemcsak a nyílászárók vagy a szigetelés cseréjét, hanem ettől jóval komplexebb átalakítást jelent. Sokatmondó adat, hogy Magyarországon a 4 millió lakás és a 2,5 millió épület 80 százaléka már most sem felel meg a jelenlegi európai és hazai követelményeknek. Főleg a hőenergia-felhasználás területén kellene előrelépés. Az energiapazarló épületek tömeges rendbetételével ugyanis akkora energia-megtakarítást lehetne elérni, ami vetekszik akár egy paksi beruházás nagyságrendjével” – magyarázta Varga István.

Ingatlanfelújítás: pályázatok, eredmények

A fejlesztési tárca zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az expó megnyitóján jelentette be, hogy a kormány az Európai Bizottság elé terjesztette a lakások energetikai felújításának támogatására kidolgozott programot. A tervezetben szerepel a nyílászárók cseréje, a falak és födémek hőszigetelése, a gépészet megújítása, de az okos mérők felszerelése is. A finanszírozás kidolgozása az uniós elfogadást követi, de várható, hogy a közösségi pénz mellett kedvezményes kamatozású hiteleket is kaphatnak a lakásaikat felújítók.

Hizó Ferenc kitért arra is, hogy a panelprogram keretében eddig 50 milliárd forint kifizetett támogatással 220 ezer lakás újult meg, és döntés született a 320 ezres lakásszám eléréséről. Az Új Széchenyi Terv keretében 2011-ben 40,5 milliárd, tavaly és tavalyelőtt pedig összesen 105 milliárd forint pályázati pénz állt rendelkezésre a megújuló energia és az energiahatékonyság támogatására.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.