Hogyan kezdjek neki a villanyszámla csökkentésnek? Kalkuláljon!

Azok, akik napelemes rendszert szeretnének és interneten próbálják körbejárni a témát lépten-nyomon belebotlanak a különböző cégek online kalkulátoraiba.

Minden potenciális vevőnél természetes, hogy arra a két kérdésre keresi a választ, hogy mekkora rendszerre lenne szüksége és ez mennyibe fog neki kerülni. A következőkben ezekről a kalkulátorokról osztunk meg néhány gondolatot, hogy ezzel is segítsük azokat, akik napelemes rendszerre vágynak.

MIT ÉRDEMES TUDNI A KALKULÁTOROKRÓL?

Néhányan megriadnak, amikor a kalkulátorra kattintva a rendszer olyan adatokat kér tőlük, mint név, lakhely/telepítési hely. Ugyanakkor felesleges az ijedelem! Mindezekre azért van szükség, hogy tényleg személyre szabott ajánlatot kapjon az érdeklődő, és minden meghatározó tényező figyelembevételre kerülhessen, ami alapvetően befolyásolhatja a napelemes rendszer méretét, árát. A telepítési hely minél pontosabb meghatározására például azért van szükség, hogy kalkulálni lehessen a napsütéses órák számával és a napsugarak beesési szögével.

Egy kalkulációt követően általában a következő adatokat kaphatja meg az érdeklődő a szükséges rendszerre vonatkozóan:

  • mekkora rendszer váltaná ki a megadott fogyasztást,
  • mennyit spórolhat a megfelelő napelemes rendszer kialakításával,
  • mekkora tetőfelületre van szüksége a napelemeknek,
  • esetleg egy közelítő árat a napelemes rendszerrel kapcsolatban.

PONTOSAK A KALKULÁTOROK, LEHET RÁJUK ALAPOZNI?

A kapott információk kapcsán érdemes azt tudni, hogy a napelemes kalkulátorok egy általános beállítás mentén működnek, vagyis optimalizált esetekkel számolnak, és csak becsléseket készítenek. Mindezért feltétlenül szükség van egy helyszíni felmérésre is, ahol további sajátosságokat, változókat is figyelembe veszik a szakemberek, hogy pontosabb értékeket adhassanak meg. Az ingatlannál tartott szemlét követően nem szabad meglepődni, hogy a kettő felmérés között némi eltérés van! Különbségek azért adódnak, mert a kalkulátor nem tudja figyelembe venni az épület olyan jellegű sajátosságait, mint a tető valós dőlésszöge, kitettsége, illetve az árnyékoló tényezőket (kémény, fa, szomszédos épület).

Összefoglalva a fentieket, a napelemes kalkulátor csupán egy közelítő becslés megadására alkalmas, ami segítheti a döntéshozatalt. Az egzakt és várható eredmény csak a tervezést követően születhet meg. A kalkulátor, mint jeleztük meghatározott értékekkel és arányokkal számol, a tervezéskor pedig már előfordulhat, hogy sokkal hatékonyabb elemekből épülhet fel a rendszer, így például kevesebb napelem mellett jobb teljesítmény hozható ki. Ennek ellenére a napelemes kalkulátorok mindenképpen hasznosak azok számára, akik még a kezdeti fázisban állnak, és egy lökésre van szükségük ahhoz, hogy meghozzák életük egyik legjobb döntését!

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.