Hogyan kapcsolódhat a vallás és a napelem?

Furcsán hangozhat ez a két fogalom egy mondatban, de egy lengyel városban már szemmel látható a kapcsolat. Keresztény vallási szimbólum, ami áramot termel? Igen, miért is ne lehetne keresztet építeni napelemekből!

ALTERNATÍV EGYHÁZREFORM NAPELEMES FEJLESZTÉS KÉPÉBEN

Egy Közép-lengyelországi településen, Pleszewben a helyi vallási képviselő egy olyan innovatív ötlettel állt elő a templom fejlesztését illetően, ami nem csak a igét hirdeti, hanem a világi technológia fejlődését is. Az épületen egy 12 méteres keresztet építettek napelemekből, amit éjszaka változó színvilágú neonfények világítanak meg. A napelemes feszület nagy előnye, hogy nappal megtermeli az elektromos áramot a templom működtetéséhez (belső világítás, hűtés-fűtés). A 18 db napelemből álló szolárkereszt gondolata a częstochowai Miasszonyunk templom ökotudatos papjának, Krzysztof Guziałeknek a fejéből pattant ki, aki a fejlesztést elsősorban a klíma védelmében hajtotta végre.

Az atya, mikor 2018-ban átvette a plébánia irányítását szembesült az épület hatalmas villanyszámlájával, amire azonnal megoldást kezdet keresni. Körüljárva a technikai lehetőségeket úgy döntött, hogy a lakossági trendhez igazodva a templomra is napelemeket szereltet, ezzel is biztosítva a szükséges áramellátást. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy a napelemes rendszert nem az épület tetőszerkezetére, hanem annak homlokzatára rögzíteti, ráadásul kereszt alakba rendezve.  Ezzel pedig a papnak sikerült két legyet ütnie egy csapásra: gazdaságosabban üzemeltethetővé vált az ingatlan, és vallási szimbólummal is bővült a templom. A beruházás 32 ezer złoty-ba került, melyet az atya saját megtakarításából fizetett ki.

A KERESZTÉNYSÉGNEK IS SZEREPE VAN A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSBEN

A lengyel pap Ferenc pápa öt évvel korábbi kijelentése nyomán cselekedett, aki arra kérte híveit, hogy dolgozzanak együtt a bolygó megmentésén. Nem szabad visszaélni azokkal a javakkal, erőforrásokkal, amit Isten biztosított számunkra. Lengyelország saját bőrén tapasztalja problémát. A klímaváltozás szembeállította a szénfüggő lengyel gazdaságot és mélyen hívő katolikus közösséget. Guziałek atya is hisz abban, hogy az emberek felelősen kell bánniuk a bolygóval. A Földnek és Lengyelországnak sincs végtelen mennyiségű szene. Azt kell használni, amit Isten korlátlan mennyiségben adott a világnak: a szelet és a napot. Ezért kell elindulnia az országoknak egy alternatív úton, amiben jelentős szerep jut a napelemeknek is.

A pap másokat is ösztönözni kíván arra, hogy kövessék példáját. A hitközösség tagjai közül már mások is belevágtak saját napelemes rendszer kialakításába. A napelemekből álló kereszt kiváló kombinációja a gazdaságosságnak, az ökotudatosságnak és a hitnek. Ráadásul esztétikájában is kiemelkedő, főleg éjszakai megvilágításban. „Mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogy mit tehetünk, nemcsak magunkért, hanem a következő generációért is. Mentsük meg a Földet, mentsük meg a világot!” – Guziałek atya –

fotó: pleszew.naszemiasto.pl

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.