Hogyan éljünk környezetbarát házban? 1.rész

A környezettudatosság szó évek óta szókincsünk része. Tudjuk, hogy a mindennapi életben csökkentenünk és újrahasznosítanunk kell – de a legtöbbünk élesen el tudja választani, hogy mi az, amit tud és mi az, amit igazán tesz.

Könnyű megfeledkezni a fűtés lekapcsolásáról, amikor elmegyünk otthonról, és könnyebb olcsóbb paradicsomot venni, mint bio paradicsomot. Sokkal finomabb a palackozott víz, mint az, ami a csapból folyik.
Igaz, környezettudatossá válni nem mindig kényelmes dolog. De sokkal egyszerűbb, mint régen – és még megfizethetőbb. Az elmúlt két-három évben, a környezetbarát lehetőségek egyre inkább hozzáférhetőbbek és kevésbé költségesek – környezetbaráttá válni nem csak az elkötelezett környezetvédők és a gazdagok kiváltsága.

A következő sorozatban tíz tippet adunk, kiderül ahogyan zöldítheti be  az otthonát (valamint az életét), kiderül, hogyan lehet lakótere környezetbarát és energiahatékony.

Az energiatakarékosságról…

1. Szereltessen be programozható termosztátot. Ennek segítségével automatikusan beállíthatja a hőmérsékletet, amíg dolgozik vagy alszik, és máris energiát, valamint pénz takaríthat meg.
A TXU Energy szerint az Ön energiafelhasználásának mintegy 55 százalékát a fűtési és hűtés teszi ki. Az Energy Star felmérése szerint egy átlagos háztartás évente akár 35.000 forintot is képes lenne megtakarítani a programozható termosztát megfelelő használatával.

Hogyan működik egy programozható termosztát? Beállíthatjuk, hogy, mondjuk, miközben alszunk hűvös legyen, de mire felébredünk, meleg. Nyáron beállítható, hogy mire munka után hazaérünk, hűvös lakás fogadjon bennünket.

Kezdéshez: Programozható termosztátokat barkácsáru üzletekben is kaphatunk, egy jó termosztát nagyjából 15-20.000 forintba kerül  Arról, hogyan lehet maximalizálni az előnyöket, a www.energystar.gov oldalon lehet olvasni. Az Energy Star létrehozott egy útmutató arról, hogyan lehet a termosztátot úgy használni, hogy közben pénzt és energiát takaríthassunk meg.

2. Kövesse az energiafelhasználását. Semmi sem kényszerít jobban az energia megtakarításra, mint a kemény számok. Szoftverrel követhető az otthoni energia-használat.
Számos program áll rendelkezésére, hogy segítse az energiafelhasználás kézbentartását. A Microsoft Hohm, egy olyan alkalmazás, amelyet tavaly tavasszal dobtak piacra és ráadásul ingyenesen letölthető. A program arra kéri, hogy adja meg a berendezésekkel és a szokásaival kapcsolatos információkat. Ezt követően elkészíti az Ön személyre szabott energia-jelentését. Ennek köszönhetően nyomon követhető, mi nyeli el a legtöbb energiát, mi marad az átlag alatt, és a legfontosabb : hogyan csökkenthetőek a számok.
Kezdéshez: Keresse meg a Microsoft Hohm programot a www.microsoft-hohm.com  -on. A program még sajnos csak az USA-ban elérhető.

3. Kapcsoljon megújuló energiára. Míg Magyarországon még gyerekcipőben jár az ügy, egyértelmű fejlődés tapasztalható. Megannyi vállalat kínál lehetőségeket. Az árak valamivel magasabbak, mint amennyit hagyományosan megszoktunk, de a szén-dioxid kibocsátásra gyakorolt hatása elképesztő.

A villamos energia, mely bevilágítja az otthonunkat, nem változik, ez is a rendszerből jön. De ha már a megújuló energiánál tartunk, ez azt jelenti, hogy a pénze arra van kijelölve, hogy megújuló energiára áldozzon. Ha minél több ember fizetnek a szélért a szén helyett, az annyit tesz hogy a nagy hálózatot szén helyett szél hajtja majd.
Kezdésként: Kezdje meg olyan környezettudatos vállalatok felkutatását, amelyek zöld megoldásokkal tudnak szolgálni!

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.