Hogyan csökkentsük téli fűtésszámlánkat?

Köztudott, hogy aktualitást nyert a globálissá vált környezetszennyezés problémája. Éppen ezért foglalkoznunk kell vele. Hiszem, hogy “magánemberként” is sokat tehetünk. Egyre inább előtérbe kell, hogy kerüljön az alternatív energiahordozók használata otthonunkban is.

Aki éppen a fűtési rendszerük felújítását tervezi, íme egy jó ötlet, mivel lehetne költséghatékonyan fűteni. A fatüzelés hátrányait küszöböli ki a mindössze 10% nedveséget tartalmazó pellet használata. De mi is valójában a pellet, teszi fel a kérdést a felsofokon.hu. A pelletálás egy régóta ismert eljárás, tulajdonképpen a brikkettálás speciális változata. Azzal a jelentős különbséggel, hogy a pelletálás során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson préselik. 100 %-ban természetes fa illetve biomassza alapanyagokból sajtolt, henger alakú granuláum. A tömörítés előnye, hogy tiszta ,jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Energiahordozóként világszerte leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják pelletálásra, ugyanis a legkevesebb ráfordítással, közvetlenül alkalmas pellet gyártására. A tűzelésre szánt nagyobb tömörségű pellet a tűzipellet elnevezést kapta. Amikor pellettel fűtünk, tulajdonképpen fát égetünk. Méghozzá úgy, hogy biztosítjuk a fatüzeléshez szükséges ideális feltételeket. Felmerülhet a kérdés mindenkiben, hogy akkor miért épp pelletet használjuk? Mert jó befektetés már középtávon is: tüzelőrendszer cseréje esetén már öt éven belül megtérül a ráfordított összeg. Kiváló hatásfokkal rendelkezik, ezért a pellet jóformán nem kerül többe, mint a legolcsóbb számon tartott fa. Kényelmes megoldás.

A pellet-energia környezetbarát, mert vagy fahulladékot dolgoz fel, vagy kizárólag erre a célra termesztett energiaültetvényekről származó faaprítékot. A fapellet égetésekor csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyi a fa természetes korhadásakor amúgy is felszabadulna. Magyarország adottságai rendkívül jók energianövények termesztésére. Egyúttal támogatva van ezzel a helyi mezőgazdaság is. Számos előnye mellett nyilvánvalóan hátrányokkal is bír. A legnagyobb talán a befektetés költsége. Mindezekkel együtt én a pellet mellett rakom le a voksom.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. “Felmerülhet a kérdés mindenkiben, hogy akkor miért épp pelletet használjuk? Mert a hozzákapcsolódó ipar is meg akar élni! (15 kg-os zsáknyit 2200Ftért láttam üzletben belőle!!)