Az utóbbi két évben Európa számos országában épültek szén-dioxid semleges aktívházak. A koncepció tovább hódít: nemrég Oroszországban is felépült az első aktívház.

Hódítani kezdtek az aktívházak

Az utóbbi két évben Európa számos országában épültek szén-dioxid semleges aktívházak. A koncepció tovább hódít: nemrég Oroszországban is felépült az első aktívház.

A Moszkva közelében található családi ház a Polygon Lab építészeti iroda tervei alapján, a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a VELUX Cégcsoport együttműködésével készült el. A projekt az orosz „zöld”, energia- és környezettudatos építkezés alapjainak meghatározásában nyújt segítséget. A jövőben további aktívházak építését is tervezik a településen. Az orosz Passzívház Intézet becslése szerint fűtési időszakban az épület fűtési energiaigénye 38 kW/m2/év, primer energia fogyasztása pedig 110 kWh/m2/év lesz. A Moszkvától 20 km-re található 82,7 hektárnyi Zapadnaya Dolina településen, egy kísérleti program keretein belül épült meg Oroszország első aktívháza. A projekt célja annak bemutatása volt, hogy helyes, felelős tervezéssel, kivitelezéssel, a jelenleg elérhető építőanyagok és technológiák alkalmazásával energia-hatékony és kellemes belső klímát biztosító épületek hozhatóak létre. Az aktívház a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a VELUX Cégcsoport közreműködésével jött létre, a Polygon Lab építész iroda tervei alapján. A VELUX Cégcsoport korábban, a jövő generáció felelős, jövőbe mutató épülettervezési és -kivitelezési folyamatainak támogatása érdekében indította útjára a Model Home 2020 elnevezésű programot. Ennek keretein belül Európa-szerte, különböző éghajlati feltételek és kulturális tényezők mellett 6 aktívház épült fel. A Cégcsoport szakmai tapasztalatával támogatta az orosz projekt megvalósulását.

„Ingatlanfejlesztőként nem csak azt tekintjük feladatunknak, hogy házakat építsünk és értékesítsünk, hanem azt is, hogy olyan kényelmes és egészséges lakókörnyezetet hozzunk létre, mely harmóniában áll környezetével is. Az aktívház koncepciót követő épületek lényege pont ebben rejlik: olyan terek jönnek létre – legyen szó az otthonunkról, munkahelyünkről, vagy akár egy közösségi épületről – melyek az ott tartózkodók számára állandó friss levegőt és sok természetes fényt biztosítanak, ugyanakkor az épületek környezetükre sincsenek káros hatással. Bízunk benne, hogy e projekttel az orosz fenntartható építkezés alapjait sikerült lefektetnünk” – nyilatkozta Dmitry Aksenov, az ingatlanfejlesztő Zagorodny Proekt vezetője. Az átadást követően a ház hat hónapig áll nyitva a nagyközönség előtt, majd egy négyfős család fogja tesztelni egy éven keresztül. E kísérleti projekt egy komoly fejlesztés első lépése. A jövőben további aktívházak építését is tervezik ezen a területen; 6000 ember számára 205 000 négyzetméternyi összterületen lakásokat, villákat, kertes házakat, 13 700 négyzetméteren pedig kereskedelmi, közösségi és oktatási funkciókat ellátó épületeket kívánnak létrehozni.
Kellemes és egészséges beltéri klíma egész évben
„Egy aktívház kívánalmainak megfelelően a Zapadnaya Dolina-beli ház a sok napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egész évben kellemes és egészséges belső komfortot biztosít az ott élők számára. A beltéri levegő frissen tartását a folyamatos természetes szellőzés és a keresztirányú átszellőztetés teszi lehetővé; egy intelligens rendszer érzékeli a belső tér széndioxid-szintjét, s szükség szerint automatikusan nyitja-zárja az ablakokat. Nyári hőség idején a túlmelegedés ellen a nyílászárók külső árnyékolói nyújtanak védelmet” – mondta el Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze. Az emberek egészségére és közérzetére a friss levegőn túl a sok napfény is pozitív hatással van: a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben a bevilágítási tényező[1] eléri, sőt meg is haladja az 5%-ot az orosz aktívházban.

Energiatudatosság és pozitív energiamérleg
A pozitív energiamérleggel bíró ház energiaigényét több forrásból fedezi. A meleg víz előállításában a nagy hatásfokú hőszivattyú és a tetősíkablakok között elhelyezett napkollektorok játszanak szerepet. A napkollektorok a melegvíz előállításához szükséges energia 65%-át fedezik. Ezen túlmenően az ablakok elhelyezése során fontos szempont volt, hogy a lehető legnagyobb szoláris nyereséget lehessen realizálni és a lehető leghatékonyabb legyen a szellőztetés is. A favázas épületszerkezet többrétegű hőszigetelése alacsonyabb energiafogyasztást tesz lehetővé, a könnyű szerkezet hőtároló képességének növelése érdekében pedig a falak belső oldalát speciális, nagy tömegű gipszrost rétegek borítják. Az orosz Passzívház Intézet becslése szerint fűtési időszakban az épület fűtési energiaigénye 38 kW/m2/év, teljes energiafogyasztása pedig 110 kWh/m2/év lesz.

Környezetkímélő megoldások
A ház tervezése során Moszkva kontinentális éghajlatát is figyelembe vették; a háznak a meleg nyarak és hosszú, hideg telek alkalmával is megfelelően kell „működnie”. Az aktívház-koncepció holisztikus szemléletét követve az alkalmazott építőanyagok többségében újrahasznosítottak vagy újrahasznosíthatóak. A homlokzat és a tető anyaghasználata az orosz építési hagyományokra utal, ugyanakkor a faburkolat tartós és az alkalmazásával járó széndioxid-kibocsátás is alacsony, így az épület nincs negatív hatással környezetére. A kísérleti projekt megvalósítását több jelentős nemzetközi és orosz szervezet is támogatta, többek között az Aktívház Szövetség, az Orosz Építészek Szövetsége és az orosz Passzívház Intézet.

Építészeti koncepció

Az arányokat és méreteket tekintve – a modern és hagyományos építészeti elemek is „tetten érhetőek” a házon. Az épület koncepciója a kül- és beltér valamint a geometria és fény kölcsönhatásán alapszik. A kelet-nyugati tájolású épület helyiségeinek elrendezését elsősorban funkcionalitás határozta meg: a földszinten található a konyha, a nappali és egy dolgozószoba. A magánszféra helyiségei az emeleten kaptak helyet, a szülők hálószobája mellett két kisebb háló és fürdőszoba található itt. A két szintet vizuálisan a tágas nappali köti össze, mely a hatalmas ablakoknak köszönhetően szinte napfényben fürdik. A tervezők az ablakok pozícióját úgy határozták meg, hogy a ház körüli erdő és a környező dombvidék látványa a belső tér részévé váljon, ugyanakkor a szobák mindegyike jól megvilágított a több sorban elhelyezett ablakoknak köszönhetően.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.