Hibrid autók akkuival hajtanak meg házakat

Újabb bizonyítékot találtunk arra, hogy az elektromos autók hasznosabbak a fosszilis üzemanyaggal meghajtott járműveknél. A Yellowstone nemzeti park eldugott helyen lévő épületeit Toyota Camry hibridek elhasznált akkumulátoraival szerelik fel, hogy azokban folyamatos áramellátást tudjanak biztosítani.

A Toyota ezzel a gesztussal arra mutatott rá, hogy milyen másodlagos jótékony hatása van a hibrid és elektromos hajtású járművek elterjedésének. Ha odaadományozott 208 akku még évekig jól kiszolgálja a Yellowstone park öt épületét, akkor a most fogalomban lévő több millió akkuval megszámlálhatatlan mennyiségű hasonló projektet véghez lehet vinni.

Az autógyártók általában tíz év garanciát vállalnak az akkukra, mert azoknak idővel csökken a kapacitásuk, egyre kevesebb energiát tudnak elraktározni. A minőség romlása az utakon kritikus lehet, hiszen jelentősen csökken az elektromos meghajtással megtehető út hossza, az épületekben azonban nem olyan nagy gond, ha kevesebb áramot tudnak elraktározni. Viszonylag könnyű újabb akkukat tenni a fészer polcaira. A Toyota szerint ezzel a megoldással meg tudjuk duplázni az akkuk életciklusát, mielőtt azokat újra kellene hasznosítani.

A Yellowstone rendszere szeptemberre készül el, 85 kilowattórás lesz, és az akkukat napelemekkel, kisebb vízierőművekkel töltik majd.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.