Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / Hetvenöt gázüzemű autóbuszt vásárolt Miskolc
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

Hetvenöt gázüzemű autóbuszt vásárolt Miskolc

Hetvenöt új, környezetbarát, gázüzemű, alacsonypadlós, MAN gyártmányú autóbusz áll menetrendszerinti forgalomba Miskolcon, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a járművek pénteki átadásán azt mondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 1500 milliárd forint jut közlekedési fejlesztésre, Miskolc polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy folytatják a város közösségi közlekedésének modernizálását.

Miskolcon a közösségi közlekedés megújulásának napján szakmai konferenciát rendeztek, átadták a gázüzemű autóbuszok töltőállomását, majd sok száz miskolcinak egy nagyszabású rendezvényen bemutatták az új járműveket, s elbúcsúztak a forgalomból kivont, elavult Ikarus buszoktól.

A CNG-üzemű, sűrített földgázzal hajtott buszok forgalomba állításával a borsodi megyeszékhelyen már nagyrészt csak alacsonypadlós, klimatizált buszok járnak, amelyek megfelelnek az Euro 6-os környezetvédelmi követelményeknek is.

A miskolci CNG-buszflotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll, utóbbit 2015-ben az év autóbuszává választották. A szóló buszon 31 ülő- és 54 állóhely, a csuklós változaton 42 ülő- és 113 állóhely van, emellett babakocsi szállítására és kerekesszékkel közlekedők részére is külön helyet biztosítottak.

Az autóbuszok 9,2 milliárd forintba kerültek, ebből 1,8 milliárd forint volt az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval fedezi a város.

Fónagy János államtitkár az MTI-nek elmondta: a közlekedés fejlesztésére szánt 1500 milliárd forintból 1000 milliárd a vasútra jut, kiemelt támogatásban részesül az elővárosi közlekedés, “ez nagyon fontos Miskolcnak is, mint a többi vidéki nagyvárosnak is”, fontos, hogy a dolgozók egy órán belül eljuthassanak munkahelyükre.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere arról szólt, hogy Miskolcon a közösségi közlekedés fejlesztése nem áll meg, miközben korábban megújult a villamosflotta, és most az autóbuszok többsége is.

Mint mondta: a tervek szerint a buszok cseréje folytatódik, az önkormányzat elektromos járművek üzembeállítását helyezi előtérbe.

Ajánlott tartalom

Elektromos buszt tesztelnek Budapesten

A legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos hajtásláncú városi autóbuszt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 105-ös autóbusz vonalán - közölte a társaság kedden az MTI-vel.