Hazai szakértők és külföldi példák segítik az új egyetemi, zöld tananyagot

A Szent István Egyetem által vezetett konzorcium és partnerei a hazai tapasztalatokon és szakmai ismereteken túlmenően számos külföldi jó gyakorlatot is beépítenek a készülő tananyagba.

A TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018 számú, az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon egyaránt azonnal használható tudást biztosítson a jövő környezetmérnök hallgatói részére.

A szakmai munka végeredményeként egy modern, nemzetközi szinten versenyképes szakoktatási anyag jön létre, mely elérhető lesz a konzorcium intézményeinek hallgatói számára.

A mai napon a Szent István Egyetemen tartott sajtótájékoztatón bemutatásra került a jövő környezetmérnökeinek és mezőgazdasági mérnökeinek felsőoktatási képzéséhez készülő tananyag tematikája, amely egyedülálló iparági összefogással készül.  A zöld gazdaság fejlesztésének témájához kapcsolódó projekt 2013 tavaszán indult és 2015 tavaszáig tart. Ez idő alatt a Szent István Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola által alkotott konzorcium kulcsfontosságú zöld-ágazati témákban hoz létre Bologna-konform tananyagokat.

Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem dékánja a gödöllői sajtótájékoztatón elmondta: „Ez a nagyszabású program lehetővé teszi, hogy az Egyetemünk által a hulladékkezelés és a megújuló energiák használata területén meghatározott legfontosabb oktatási és kutatási irányokat a jövőben a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően teljesíthessük.”

„A három felsőoktatási intézmény konzorciumában megvalósuló uniós pályázat több szempontból is egyedülálló és hiánypótló. A konzorcium közvetlenül bevonja a gazdasági élet szereplőit a tananyagfejlesztésbe, illetve az oktatók képzésébe, így a szakmai szervezeteknek, cégeknek mint leendő munkaadóknak lehetőségük van a jövő mérnökeinek képzési tematikájába beavatkozni. Ezen túlmenően a projekt eredményeképpen létrejövő minden magyar és angol nyelvű tananyag a hagyományos változat mellett e-learning formában is elkészül majd, ami lehetőséget nyújt új, modern képzési formák bevezetésére is.” – tette hozzá Dr. Aleksza László a projekt szakmai vezetője.

A sajtóeseményen szó esett még a nemzetközi kapcsolatépítésről is és az ezzel kapcsolatos tervekről. A projekt keretében 2014 folyamán sor kerül egy németországi, valamint egy lengyelországi tanulmányútra is. A müncheni IFAT 2014 világkiállítás és vásár látogatásának célja a mai ismert legkorszerűbb víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodási technológiák megismerése. A lengyelországi látogatás alkalmával, a varsói szakminisztériummal való tárgyalást követően a lengyel hulladékgazdálkodás rendszerével ismerkednek majd meg a konzorcium által delegált szakemberek. A nemzetközi jó gyakorlatokat a hazai tapasztalatok ismeretében a szakemberek beépítik majd az újonnan készülő tananyagba.

A projekt teljes költségvetése 864.180.900- Ft, melyet teljes egészében az Európai Unió finanszíroz.

A pályázat megvalósítója: a Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei: a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.