Hazai LED-es gyártó terméke lett a befutó

Összesen ötmilliárd forintra pályázhatnak a közvilágításukat LED-es megoldással korszerűsítő települések a 2013-as év második felére várható közbeszerzési pályázatokon.

Az OGH Hírügynökség értesülése szerint az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében egészen kis település is eséllyel indult már, és nyert az 5-10%-os önerőt igénylő korábbi fordulóban, amelyet 20 millió forintos beruházással magyar gyártó LED-es közvilágítási termékével valósítottak meg 2013 második negyedévében.

„Intelligens világítás Helsinkiben” címmel jelent meg a közelmúltban egy hír az egyik hazai alternatív energiákkal foglalkozó portálon. Húsz lámpát helyeztek el a finn főváros egyik gyalogos zónájában, vegyesen hagyományosokat és LED-eseket. Majd az Aalto egyetem által elvégzett felmérés is rávilágított arra tényre, hogy a LED-es megoldás jobb osztályzatokat érdemelt ki.

Hazánkban a KÖZLED konzorcium tagjaként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéke valamint a Hungarolux Light Kft. kutatói dolgoztak együtt az NKTH Nemzeti Technológiai program keretében egy 2013 júniusában lezárult K+F projekten, amely mintegy 650 millió forintos támogatást nyert el LED-es világítástechnikai berendezések fejlesztésére. A jelentős állami támogatással megvalósuló technológia program célja az volt, hogy közvilágításra valóban alkalmas, az európai normáknak minden szempontból megfelelő LED-es lámpacsaládot fejlesszenek ki.

„Ebből a programból született meg egy új, magyar fejlesztésű, mintaoltalommal védett, egyedi optikai megoldással ellátott LED-es termékcsalád” – mondta el az OGH Hírügynökség kérdésére Nagy Zsolt, a KÖZLED konzorcium magyar KKV tagja, a HungaroLux Light Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzá tette: az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Hejőkeresztúr teljes közvilágítása ebből az új, hazai fejlesztésű fényforrásból valósulhatott meg 2013 második negyedévében.

Összesen 200 db világítótest cseréje történt meg, az új fényforrások mindegyike külön vezérelhető, azaz a közvilágítás segítségével akár fényjátékot is lehetne rendezni a kistelepülésen. Minden világítótest saját diagnosztikai rendszerrel is rendelkezik, továbbá kétirányú kommunikációra alkalmas. A megvalósításhoz nem WiFi és nem is GSM-technológiát használnak, hanem a jelenlegi és az országban általánosan meglévő közvilágítási-hálózatot (a trafóházba kellett mindössze egy új egységet elhelyezni). A lámpacsere sem igényelt gyakorlatilag plusz technológiai beruházást: a régi lámpákat levették, és az újakat egyszerűen a felhelyezték helyettük. Webes felületen elérhető távfelügyeleti rendszer segítségével – a GPS-koordináták alapján – beazonosíthatják és nyomon is követhetik, melyik lámpa mennyit fogyaszt, sőt 1-2 hónappal a meghibásodás előtt már kiszűrhető, melyik világítótest szorul majd cserére, így a betervezett karbantartáskor még a meghibásodás előtt ki lehet cserélni a lámpát. A távfelügyeleti rendszernek köszönhetően tehát nincs kiesés a közvilágításban.

„A hejőkeresztúri önkormányzat beruházása 2012 októberében nyert még az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében egy pályázaton, amelyhez 5-10%-os önerőt kellett felmutatni. Idén februárban írták ki a közbeszerzést, amelynek kivitelezése április 25-én indult el, és három hét múlva az új, magyar fejlesztésű LED-es közvilágítás már sikeresen átadásra is került” – összegezte Nagy Zsolt a beruházás történetét az OGH Hírügynökség számára, amelyet Demeterné Zeleni Enikővel, a település polgármesterével karöltve valósítottak meg.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.